Η απόκρυψη του βιασμού δεν τον ακυρώνει

Στα παλιά χρόνια, κανείς δεν άκουγε για βιασμούς. Δεν γίνονταν; Γίνονταν. Όμως τα θύματα δεν το αποκάλυπταν ποτέ γιατί θα έχαναν την τιμή και την υπόληψή τους ή και να το έλεγαν στην μητέρα τους, έκρυβαν το έγκλημα για να μην εκτεθούν.


Ακριβώς το ίδιο προσπαθεί να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, με το Oruc Reis, σχετικά με το αν κάνει ή δεν κάνει σεισμογραφικά.

Δεν είμαστε ειδικοί αλλά έχουμε την εντύπωση ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Oruc Reis κάνει κρουαζιέρα και όχι σεισμογραφικά, είναι ακριβώς η ίδια με την προ δεκαετιών συμπεριφορά των οικογενειών που η κόρη τους υπέστη βιασμό, δηλαδή, μην το μάθει ο κόσμος και εκτεθούμε.

Ενοχλούν λέει οι θόρυβοι από τις προπέλες των πολλών πλοίων, κυρίως πολεμικών που βρίσκονται τριγύρω. Έχουμε την εντύπωση ότι η πλεύση πλοίων και οι προπέλες δεν ενοχλούν καθόλου την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην θάλασσα, ιδιαίτερα τρισδιάστατων όπως στην περίπτωση του Oruc Reis. Κατ’ αρχάς, επειδή οι σεισμογραφικές έρευνες γίνονται με κατευθυνόμενα -κάθετα- γεώφωνα (αισθητήρες πίεσης) και υδρόφωνα (αισθητήρες ταχύτητας σωματιδείων). Δεύτερον, διότι οι συχνότητες μετάδοσης και λήψης των κυμάτων που γίνονται τα σεισμογραφικά, δεν έχουν καμία σχέση με τις συχνότητες του θορύβου που δημιουργούν τα τριγύρω πλοία.

Οι σεισμογραφικές έρευνες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, παρενοχλούνται κυρίως από δραστηριότητα στην επιφάνεια και κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Αν για παράδειγμα γίνεται κάπου κοντά γεώτρηση, που προκαλεί δονήσεις στα πετρώματα του βυθού, δημιουργείται “θόρυβος” που αλλοιώνει τα αποτελέσματα της σεισμογραφικής έρευνας. Επίσης, αν υπάρχει εγκατάσταση σε κοιτάσματα που λειτουργεί για άντληση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, δημιουργούνται θόρυβοι στον βυθό που επηρεάζει. Όμως, η τεχνολογία έχει βρει λύσεις και για αυτά τα προβλήματα, ώστε να μην υπάρχει επηρεασμός της ποιότητας της εικόνας που λαμβάνεται.

Η σε εξέλιξη σεισμογραφική έρευνα με το Oruc Reis στις υφαλοκρηπίδες Ελλάδας και Κύπρου, θα μπορούσε να επηρεαστεί επίσης αν το σεισμογραφικό πραγματοποιούσε τις έρευνες με λάθος αζιμούθιο (πορείες πλεύσης), κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με το Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, γι’ αυτό και εκείνες οι έρευνες επαναλήφθηκαν. Επίσης, σεισμογραφικά του Barbaros που έγιναν κοντά σε περιοχή που διεξήγαγε γεώτρηση η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των παλμών που δημιουργούσε το γεωτρύπανο στον βυθό, επαναλήφθηκαν στο παρελθόν.

Η δική μας εκτίμηση, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εκεί υπηρεσίες, γνωρίζουν καλά ότι γίνεται από την Τουρκία σεισμογραφική έρευνα εντός ελληνικών συμφερόντων θαλάσσης και ότι τα περί του αντιθέτου έχουν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Οπότε, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, εφόσον η πρώτη δοκιμή παραβίασης από πλευράς Τουρκίας πέτυχε, θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη κ.τ.λ. Το ίδιο είχε συμβεί και στην Κύπρο, από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν το “Πιρί Ρέις” και από το 2013 μέχρι το 2020 είναι το “Barbaros”, που και τώρα είναι εντός κυπριακής ΑΟΖ αλλά κανένα δεν απασχολεί ουσιαστικά. Ακολούθησαν από το 2018 γεωτρήσεις, πρώτα με το “Fathih” μετά και από το “Yavuz” και ακολουθεί και το “Canuni”. Μετράμε επτά γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πάνε για την όγδοη. Ανενόχλητοι.

Βέβαια, επειδή μιλήσαμε στην αρχή για βιασμό, η κυπριακή κυβέρνηση (οι τέσσερις τελευταίες δηλαδή από τότε που γίνονται σεισμογραφικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ) ακολουθούν μια διαφορετική τακτική. Αυτή που λέει ότι άμα είναι να σε βιάσουν, έχεις δύο επιλογές, είτε να αντιδράς να παλέψεις και εκτός από βιασμό να υποστείς και δαρμό, είτε να μην αντιδράσεις και να μην έχεις παράπλευσες απώλειες. Εμείς ακολουθούμε τη δεύτερη τακτική.

Εφόσον λοιπόν συνηθίσαμε τα σεισμογραφικά -φαίνεται την ίδια διαδικασία συνήθειας θα ακολουθήσει και η Ελλάδα- συνηθίσαμε και τις γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ μας, το επόμενο που θα συμβεί κάποια στιγμή αργά η γρήγορα, είναι να δούμε πώς θα χειριστούμε μια ανακάλυψη κοιτάσματος από την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε, όπως κάνει η ελληνική κυβέρνηση με το Oruc Reis. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αλήθειες, όχι να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.