Για να οδηγηθούμε σε εμπλοκή με την Τουρκία έπρεπε να παραχωρήσουμε στην Αίγυπτο;

Με αυτό το χάρτη να έχει διαρρεύσει για την τμηματική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, χωρίς όμως πλήρεις σε όλα τις συντεταγμένες, οι πρώτες παρατηρήσεις μας: Θεωρητικά μπλοκάρει το τουρκολιβυκό σύμφωνο . Και μετά; Αν κυρωθεί απο τα δυο κοινοβούλια πάει για πρωτοκόλληση στον ΟΗ . Και μετά; 

Γιώργος Σαχίνης

Μετά μπορούμε να καλέσουμε Τουρκία-Λιβύη να πάμε σε διεθνή δικαστήρια Αμβούργο ή Χάγη τα οποία πάντως η Τουρκία δε δέχεται. Άρα εμπλοκή, θα μπορούσαμε ή όχι να έχουμε και με μια απλή επέκταση αιγιαλίτιδας σε 12ν.μ.; Κατά τα άλλα με την Αίγυπτο είναι τμηματική και προσωρινή και πάντως όχι συνολική με πλήρη δικαιώματα θαλασσίων ζωνών στα νησιά μας όπως λέει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

Στο χάρτη παρατηρούμε ότι η τμηματική συμφωνία από τα δυτικά δεν πάει μέχρι το όριο-σύνορο με τη Λιβύη, είναι πολύ πιο μέσα, άρα δυνητικά μπορεί να ειναι σε βάρος της Ελληνικής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Κρήτης από τα όρια του Λασιθίου με Ηράκλειο Ρέθυμνο... Ανατολικά επίσης ο χάρτης δείχνει να τέμνει την Ρόδο, άρα όχι όλη μέσα και φυσικά εκτός για το «μέλλον», το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. 

Επίσης νότιο-νότιο ανατολικά της Κρήτης βάσει και το που φτάνει δυτικά, φαίνεται, αν ο χάρτης ισχύει, πως τελικά αν και ξεκινά με την μέση γραμμή τελικά υπεισέρχεται στην αρχή της αναλογικότητας, άρα που ειναι η πλήρη επήρεια για το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου , την Κρήτη; Δεν βάλανε καν τον 28ο μεσημβρινό αλλά 27ο σε μοίρες και 59 λεπτά!!!

Βάσει UNCLOS, που κολλάνε όλα αυτά; Εκεί τμηματική οριοθέτηση δεν υπάρχει. 

Μπαίνουμε σφήνα στην παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία με μια δική μας τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που όμως δεν είναι Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απλά λαμβάνει υπόψη της κάποιες πτυχές του. Η Αίγυπτος έχει πολλά προβλήματα όχι μόνο με την Τουρκία και την Λιβύη αλλά και με την Αιθιοπία.

Πόσο "φίλη" χώρα είναι τελικά η Αίγυπτος; Δέχεται; Ή δεν δέχεται την επήρεια του Καστελόριζου… όταν την αφήνει για το μέλλον, όπως αφήνει τμήμα της Ρόδου και νότιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης, άρα οχι πλήρη δικαιώματα στο νησί! Κάπως έτσι η μεση γραμμή πάει περίπου 55% Αίγυπτος και 45% Ελλάδα.

Ποια οριοθέτηση με Κύπρο έπεται λοιπόν με τέτοια δείγματα γραφής; Έχω την αίσθηση και μακάρι να διαψευστώ πως αρκούσε τουλάχιστον να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην ΝΑ Κρήτη στα 12 ναυτικά μίλια, που είναι και μονομερές δικαίωμα μας, ώστε να κοπεί στη μέση και αυτόματα να ακυρωθεί, χωρίς παραχωρήσεις, η παράνομη συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. 

Επιλέξαμε να «περιορίσουμε» ή να παραπέμψουμε για το μέλλον, για μια συμφωνία με την «φίλη» κατά τα άλλα Αίγυπτο, τα δικαιώματα μας; Οψόμεθα να δούμε οι ειδικοί και το πολιτικό σύστημα τι θα πει...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail