Στρατιωτικός Συνασπισμός συγκεντρώνεται κατά του Ερντογάν

Η απόφαση της Γαλλίας να παρέμβει στην σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου για τα νησιά και τον ΑΟΖ δεν ήρθε ως αστραπή εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Γαλλίας να διαδραματίσει Γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή που έχει σχέση και με την Λιβύη , το Λίβανο τη Μέση Ανατολή και ο Γάλλος ηγέτης Ε Μακρόν πριν μερικά χρόνια αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή της παρέμβασης του. Μόλις η κρίση άρχισε να κορυφώνεται έστειλε πραγματική στρατιωτική βοήθεια στην περιοχή για να βοηθήσει τους Έλληνες.

Πάνος Ιγνατίου

Παρά τις διαφωνίες κάποιων χωρών εντός της Ε.Ε για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης με την Τουρκία ωριμάζει στην Ευρώπη ένας αντί-τουρκικός συνασπισμός. Πως συνέβη και ο Ερτογάν γύρισε ολόκληρες ομάδες χωρών – κρατών με επιρροή να στραφούν εναντίον του ; Η Φιγκαρό χαρακτήρισε την Τουρκία «σύμμαχο» του ΝΑΤΟ . Όμως υπό τον Ερτογαν η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα Ευρασιατικό ταραχοποιό και οι ενέργειες του για μετατροπή της χώρας σε μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη.

Η Τουρκία έγινε δεχτή στο δυτικό μπλοκ πριν από πολλές δεκαετίες και από πολλές απόψεις για να συγκρατήσει την Σοβιετική Ένωση. Η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πλέον και η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ ( Εκτός και αν η Ευρώπη δεν κατάφερε να υπερβεί την μετασοβιετική περίοδο) Ως αποτέλεσμα η Τουρκία μετατράπηκε από βοηθός σε βάρος της Δύσης και πρόβλημα. Η Τουρκία έχει χάσει τις ακτές που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τα τελευταία χρόνια όμως η τουρκική επιθετικότητα έχει εξελιχθεί και μετατράπηκε σε υπόθεση της Μέσης Ανατολής σε πρόβλημα για την Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ε.Ε. Η πειρατική πολιτικής της να θέσει υπό έλεγχο τη Λιβύη συνδέεται μεταξύ άλλων με την επιθυμία της να ελέγξει τη ροή των υδρογονανθράκων της Λιβύης και των Αφρικανών μεταναστών στην Ε. Ε. Τώρα μιλάμε για άμεσες απειλές κατά δυο κρατών μελών της Ε.Ε την Ελλάδα κυρίως και την Κύπρο. Η Άγκυρα όχι μόνο παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας μέσω προσπαθειών για διεξαγωγής γεωλογικών εξερευνήσεων στην ΑΟΖ της αλλά υπερασπίζεται αυτές τις απόπειρες με βίαια και στρατιωτικά μέσα . Το τούρκικο ερευνητικό συνοδευόταν από πολεμικά πλοία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες , που είναι πλούσιοι στην Ανατολική Μεσόγειο , στην πραγματικότητα μιλάμε για προσπάθεια προσάρτησης και υπαινιγμούς της Τουρκίας για αναθεώρηση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης σύμφωνα με την οποία τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Ο Ερτογαν με διάφορους τρόπους λέει ότι αυτή η Συνθήκη ήταν άδικη. Η Άγκυρα όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα αλλά εντείνει την ανθελληνική προπαγάνδα . Καλεί τους Ευρωπαίους να προειδοποιήσει την Ελλάδα με ένα μάθημα. Η Άγκυρα είναι εξοργισμένη από την «παραβίαση» των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη , η οποία ανήκει στην Ελλάδα ενώ η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο και εξακολουθεί αν μην αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων και τις σφαγές των Κούρδων Και δεν έχει κανένα δικαίωμα να διδάξει κανένα για δικαιώματα και μειονότητες. Ούτε έχει δικαίωμα να μιλά για δικαιώματα των τ/κ στην Κύπρο όταν παραβίασε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και κάποτε επικαλείται τη Συνθήκη Εγγυήσεων.

«Ποιοι στρατοί θα υποστηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση που τα τουρκικά στρατεύματα προσγειωθούν στα Ελληνικά νησιά ; Ποιος θα είναι ο τρόπος που θα σώσει η Ρωσία την κυβέρνηση Λουκασένγκο ; Πιθανών κανένας.» Γράφει ο Γάλλος αναλυτής Jacques Attali.

Μέχρι πρόσφατα δεν φαινόταν καθόλου έτσι ! Η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα υποστήριξης από τους Αμερικανούς που είναι οι κύριοι υπερασπιστές των δυτικών χωρών. Το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για αυτούς, οπότε όλοι απλά πρέπει να ηρεμήσουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την αμερικάνικη εποπτεία. Η απροθυμία για περαιτέρω χαλάρωση των σχέσεων με την Άγκυρα και η επιθυμία να γίνει η Άγκυρα αντίβαρο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη. Απροθυμία να αντιδράσει όταν δυσφημίζει το ΝΑΤΟ μέσω μιας μαστίγωσης ενός από τα μέλη του. Τέλος υπάρχει η έλλειψη πολιτικής βούλησης των Γεωπολιτικών ευκαιριών για επιβολή του διεθνούς δικαίου. Όπως σημειώνει ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ Τζον Μπολτον « Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας σε θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η άμεση συνέπεια της απόσυρσης των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες υποθέσεις.» Αυτό το κενό εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία.

Στην ώρα της μεγάλης κρίσης μπήκε στο παιχνίδι η Γαλλία. Αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για προσωπική εχθρότητα Μακρον –Ερτογαν και για αυτό τον λόγο δεν είναι αξιόπιστος μεσολαβητής αφού ενήργησε ως δικηγόρος υπεράσπισης της Ελλάδας. Αυτές είναι και κάποιες ρωσικές προσεγγίσεις καθώς επιθυμούν εξισορροπητικό ρολό της Ρωσίας στην περιοχή.

Αλλά ο Μακρόν και η Γαλλία εξέδωσαν ανακοίνωση : Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της μονομερούς απόφασης της Τουρκίας να αναζητήσει ενεργειακούς πόρους στην περιοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει ένας φυσιολογικός διάλογος.» Δεν δηλώνει μόνο. Στέλνει και στρατεύματα για να υποστηρίξει τη θέση της.

Γιατί η Γαλλία αντιδρά στα σχέδια της Τουρκίας ; Ο Ε Μακρόν είναι αποφασισμένος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη που βρίσκεται σε παρακμή και βλέπει τη χώρα του ως άτυπο ηγέτη της Ε. Ε και η άποψη αυτή πρέπει να τεκμηριωθεί τη στιγμή που η αποχώρηση της Μέργκελ δεν είναι μακριά. Η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει την πολύχρονη Συνεργασία της με την Τουρκία και αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή για έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες. Εδώ βλέπουμε τον «καλό μπάτσο» και τη Γαλλία από την άλλη τον «κακό μπάτσο»

Η Γαλλία του Μακρόν επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση του Λιβάνου πριν η Τουρκία εισέλθει οικονομικά σε αυτή τη χώρα. Η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά πλέον προβλήματα σύμφωνα με τους Οίκους αξιολόγησης και ο Ερτογαν εκτός των επεκτατικών του φιλοδοξιών θέλει να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι είναι πανίσχυρος διεθνώς. . Η Γαλλία επιδιώκει επίσης εμπλοκή στη Λιβύη ενώ η Ρωσία αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της Αγκύρας για να επιτευχθεί εκεχειρία και να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου και την απόφαση 2510 του ΣΑ του ΟΗΕ. Στη Λιβύη δεν υπάρχει ευοίωνη προοπτική για τους τρομοκράτες και ο Ερτογάν κατανοεί ότι θα χάσει και εκεί το Γεωπολιτικό του παιχνίδι.

Η Συνεργασία και Συμφωνία Αιγύπτου- Ελλάδας για τον καθορισμό ΑΟΖ έχει εξοργίσει την Άγκυρα όπως και η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ . Θυμό προκάλεσε και η Ιστορική συμφωνία ΗΑΕ με το Ισραήλ και προβληματισμό προκαλεί και η επικείμενη συμφωνία Ισραήλ – Μαρόκου. Η Τουρκία έμεινε έξω από όλες τις συνεργασίες των χωρών της περιοχής για εξερεύνηση πηγών ενέργειας και δίνει μάχη ο Ερτογαν να συμμετέχει με κάθε τρόπο σε αυτό το σχήμα και εκβιάζει με κάθε μέσον.

Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών αναφέρουν ότι η Τουρκία εκβιάζει την Γερμανία σε ένα άλλο πεδίο. Στο πεδίο των Βαλκανίων όπου για αιώνες αποτελούν πέρασμα της Εθνικής Οδού Βερολίνο , Βαλκάνια ,Κωνσταντινούπολη , Βαγδάτη. Η Τουρκία εκβιάζει την Γερμανία ότι θα την αντικαταστήσει με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Ρωσία θα περάσει τους αγωγούς προς Ευρώπη, η Κίνα θα ανοίξει το One Belt Road . Η Ρωσία θα ελέγξει τους Χριστιανικούς πληθυσμούς και η Τουρκία τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η Κίνα ξέρει πως θα ρίξει το χρήματα για να λαδώσει τις μηχανές. Είναι όμως άγνωστο πότε θα παίξουν όλα τα χαρτιά τους σε αυτή την περιοχή.

Όλες οι χώρες καλούν την Ελλάδα και την Τουρκία σε διάλογο.

Είναι δυνατόν η Ελλάδα να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία με νέο κύκλο εκβιασμών και με τους όρους της Τουρκίας;

Η αποσταθεροποίηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια στην Κύπρο και αλλού σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία και οι μεγάλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν με πρώτο στόχο την αποκλιμάκωση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail