Άγχος και κατάθλιψη: Πώς επιδρούν στη δομή του εγκεφάλου

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν τη δομή του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ειδικότερα, η κατάθλιψη συνδέεται με συρρίκνωση περιοχών του εγκεφάλου, ενώ η συνύπαρξή της με το άγχος μεγεθύνει άλλη περιοχή του εγκεφάλου.

Από: onmed.gr

Η νέα έρευνα σε 10.000 ανθρώπους για την επίδραση του άγχους και της κατάθλιψης στον όγκο του εγκεφάλου, έδειξε ότι η κατάθλιψη προκάλεσε συρρίκνωση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Αντίθετα, όταν συνυπήρχαν κατάθλιψη και άγχος, αυξανόταν το μέγεθος της αμυγδαλής, περιοχής που συνδέεται με τα συναισθήματα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Daniela Espinoza Oyarce, πολλές έρευνες για την επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο, δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά έχουν και άγχος.

Η ερευνήτρια διαπίστωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν μόνο από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερο όγκο σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου και ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο, ενώ όσοι είχαν κατάθλιψη μαζί με άγχος εμφάνιζαν λιγότερη συρρίκνωση σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου και αύξηση στην αμυγδαλή.

Αυτό δείχνει ότι η αληθινή επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο έχει υποεκτιμηθεί λόγω της αντίθετης επίδρασης στην αμυγδαλή.

Το άγχος μειώνει την επίδραση της κατάθλιψης στο μέγεθος του εγκεφάλου κατά 3% κατά μέσον όρο, επικαλύπτοντας την πραγματική συρρίκνωση που οφείλεται στην κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychiatry and Neuroscience.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.