Ερντογάν: "Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ξεκινάμε έρευνες"

φωτο Ρόιτερς
Freepen.gr - Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι "άκυρη", δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει αποφασιστικά τη συμφωνία της με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο Ερντογάν είπε ότι η συμφωνία "δεν έχει αξία" και υπενθύμισε πως η Τουρκία σταμάτησε τις προσπάθειές της για εξερεύνηση υδρογονανθράκων μετά το αίτημα της Γερμανίας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για λύση, αλλά η γεώτρηση θα συνεχιστεί αμέσως καθώς η Αθήνα και το Κάιρο δεν τήρησαν το λόγο τους. "Δεν χρειάζεται συζήτηση με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά στις θαλάσσιες ζώνες", πρόσθεσε.

Η Τουρκία επεσήμανε ότι η συμφωνία έχει σφετεριστικό χαρακτήρα και αγνοεί τα δικαιώματα και τις υφαλοκρηπίδες τόσο της Άγκυρας όσο και της Τρίπολης. Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu αργά την Πέμπτη ανέφερε ότι το κείμενο και ο χάρτης της συμφωνίας δεν είχαν ακόμη αποκαλυφθεί, προσθέτοντας, "ωστόσο, είναι προφανές από τις δεδομένες συντεταγμένες ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει μόνο τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης".

"Ως εκ τούτου, μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε αναφέρει στον ΟΗΕ, είναι άκυρη και ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία ", δήλωσε ο Çavuşoğlu στο Anadolu.

"Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σε αυτούς και στον κόσμο ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη στο τραπέζι και στο πεδίο", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Οι δηλώσεις της Τουρκίας ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η οποία καταδίκασε ομοίως την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

"Η Λιβύη δε θα επιτρέψει παραβιάσεις των θαλάσσιων δικαιωμάτων της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Mohammed al-Qablawi στο Twitter κι επανέλαβε τη δέσμευση της Λιβύης στο μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί με την Τουρκία. Η Λιβύη καλεί τα κράτη που συνορεύουν με τη Μεσόγειο να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τόνισε επίσης ο al-Qablawi.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail