Γιατί δε με ικανοποιεί η ενημέρωση για τον κορονοϊό

rottonara / pixabay
Κατά την καθημερινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοινώνεται ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στην χώρα μας. Δεν αναλύεται όμως, πώς βρέθηκαν τα κρούσματα. Πόσα δηλαδή, προέκυψαν από συμπολίτες που προσήλθαν αυτόβουλα λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου, πόσα βρέθηκαν από τυχαίους ημερήσιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά και ποιος ήταν ο συνολικός αριθμός των ημερήσιων ελέγχων που έγιναν. Διότι, αν για παράδειγμα πριν ένα μήνα τα 100 κρούσματα που βρέθηκαν ήταν κατόπιν 2.000 δειγματοληπτικών ελέγχων και χτες τα 200 βγήκαν μετά από έλεγχο σε 4.000 άτομα, τότε προφανώς δεν υφίσταται πραγματική αύξηση των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, δεν παρουσιάζεται μία αναγωγή και μία εκτίμηση των κρουσμάτων στη χώρα με βάση τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στην περίπτωση αυτή η εικόνα θα άλλαζε δραματικά. Καθώς, αν λάβουμε υπ’ όψη ότι τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονται κινούνται κατά μέσο όρο στα 250 και θεωρήσουμε ότι τα 150 προέκυψαν από τυχαίους ελέγχους σε σύνολο 14.000 δειγμάτων (αριθμός που μόλις τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε), τότε προκύπτει πως περίπου το 1% του πληθυσμού ή περίπου 100.000 κάτοικοι της χώρας πιθανόν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού. Το νούμερο φαντάζει υπερβολικό και ίσως να είναι. Για το λόγο αυτό, είναι άκρως σημαντικό οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ιχνηλατούνται γρήγορα και αποτελεσματικά τα νέα κρούσματα όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και τοπικά. Παράλληλα, να παρέχουν μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για τον πραγματικό βαθμό εξάπλωσης του ιού. Για παράδειγμα, ο καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε στις 17 Αυγούστου του 2020, ότι «έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ενώ έχουν περάσει 6 μήνες από την εμφάνιση του ιού δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ μία τέτοιου είδους εκτίμηση.

Τις τελευταίες ημέρες, νοσηλεύονται καθημερινά στις ΜΕΘ περίπου 25 με 30 συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει όμως, ενημέρωση για το πόσοι εισέρχονται και πόσοι εξέρχονται κάθε μέρα. Ώστε να προβληθεί αυτός ο αριθμός στα 250 νέα καθημερινά κρούσματα και να εξαχθεί το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που καταλήγουν στις ΜΕΘ. Ένα ποσοστό που θα άλλαζε δραματικά αν προβάλαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών σε εκείνο το μέγεθος που θα προέκυπτε κατόπιν αναγωγής-εκτίμησης των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Για παράδειγμα αν εισάγονται καθημερινά 10 νέα κρούσματα σε ΜΕΘ, τότε με βάση τον αριθμό των 250 το ποσοστό εισαγωγής είναι 4%. Με βάση όμως έναν αριθμό που θα προκύψει κατόπιν αναγωγής στον συνολικό πληθυσμό της χώρας των 10 εκατομμυρίων χωρίς τους τουρίστες, για παράδειγμα-υποθετικά 3.000, τότε το ποσοστό πέφτει στο 0,34%.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση τις τελευταίες ημέρες 0 έως 3 συνάνθρωποί μας φεύγουν από τη ζωή καθημερινά. Αν προβάλουμε το μέγεθος αυτό σε εκείνο των 250 κρουσμάτων τότε αντιλαμβανόμαστε ότι περίπου κατι λιγοτερο απο το 1% όσων νοσούν πεθαίνουν. Προβάλλοντας όμως τον αριθμό των θανάτων σε ένα μέγεθος που θα προκύψει κατόπιν αναγωγής στον συνολικό πληθυσμό της χώρας των 10 εκατομμυρίων χωρίς τους τουρίστες, για παράδειγμα-υποθετικά σε 3.000 νέα κρούσματα τότε το ποσοστό πέφτει περίπου στο 0,07%.

Θα μας ενημερώσει λοιπόν, κάποιος για όλες αυτές τις εύλογες αλλά κρίσιμες απορίες που αφορούν την επικινδυνότητα της νόσου;

Με βάση πάλι τα επίσημα στοιχεία, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας είναι περίπου τα 77 έτη και περίπου το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Πόσοι όμως εκ του 95% έφυγαν λόγω κορονοϊού και πόσοι εξαιτίας του υποκείμενου νοσήματος. Πώς προκύπτει η αιτία θανάτου στην περίπτωση που υπάρχει αλληλεπίδραση νοσημάτων; Πόσοι από τους υπόλοιπους που πέθαναν ήταν σε ηλικία άνω των 70 ετών και πόσοι εξ αυτών κάπνιζαν και σε τι βαθμό; Θα λάβουμε μία απάντηση;

Ποια είναι η διασπορά των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων ανά νομό της χώρας και ποια είναι τα αποτελέσματα; Ποιο είναι το μέγεθος των τεστ που πρέπει να πραγματοποιηθεί ώστε να εξαχθούν ικανοποιητικά στοιχεία για την εύρεση των ασυμπτωματικών και ταυτόχρονα να προκύψουν ορθά συμπεράσματα τόσο για την εξάπλωση του ιού, όσο και για την αναγωγή του σε ένα σύνολο πληθυσμού ανά τόπο, αλλά και σε όλη την επικράτεια; Θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία είναι εύκολο να συλλεχτούν.

Καθημερινά, προβάλλεται η άποψη συγκεκριμένων λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, μετρημένων όμως στα δάκτυλα του ενός, άντε των δύο χεριών. Πόσοι όμως είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Να είναι 100, να είναι 200; Έχει αναζητηθεί η άποψή τους; Δεν θα ήταν πιο σωστό και αντικειμενικό, οι προτάσεις της επιτροπής των «ειδικών» τους οποίους η κυβέρνηση έχει επιλέξει, να προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όλων των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων της πατρίδας μας; Και γιατί να μην μπορεί να πέφτει στο τραπέζι της συζήτησης μία πρόταση που θα προέλθει από ένα μέρος των συγκεκριμένων γιατρών της χώρας; Θα ήθελα να λάβω μία απάντηση.

Τελευταία, γίνεται διάκριση των κρουσμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα. Ποιους περιλαμβάνει ο όρος εγχώρια και ποιους ο όρος εισαγόμενα; Εγχώρια κρούσματα είναι μόνο Έλληνες, είναι μόνο μόνιμοι κάτοικοι ή είναι και τουρίστες που παραμένουν στην χώρα για κάποιες μέρες;

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη χρήση της μάσκας υπό ποιες συνθήκες έγιναν; Διευκρινίζω ότι δεν υποστηρίζω τη μη χρήση της και ότι ο ίδιος τη χρησιμοποιώ όπου είναι υποχρεωτική. Έχει όμως διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και τυχόν επιπτώσεις από μία πολύωρη, σε καλοκαιρινές συνθήκες και σε εξωτερικούς χώρους χρήση της; Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι γιατροί δεν φοράνε τις μάσκες επί 8-10 ώρες συνεχόμενα, υπό 35 βαθμούς Κελσίου, σε εξωτερικούς χώρους που η σκόνη αρμενίζει, που κόσμος πάει και έρχεται, ενώ ο ιδρώτας στάζει σαν νερό. Επίσης, δεν χρειάζεται να ληφθεί υπ’ όψη η γνώμη γιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως πνευμονολόγων και καρδιολόγων; Έχει ληφθεί η γνώμη παιδοψυχολόγων για τη χρήση μάσκας στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία; Έχει ζητηθεί η γνώμη του καθηγητή και πρόεδρου του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιου Χρούσου, ο οποίος αναδείχθηκε στην 107η θέση, ο δεύτερος Έλληνας επιστήμονας μετά τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη του πανεπιστημίου του Stanford, στην λίστα με τους ερευνητές με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως; Ποιος θα μας απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα;

Θα ήθελα να δω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ασκούν πιο πολύ τον ρόλο τους. Εκείνον του ελέγχου όσων κατέχουν εξουσία, αλλά και της προάσπισης της ελεύθερης έκφρασης απόψεων. Να ζητούν διευκρινήσεις, να ερευνούν και να παρουσιάζουν πολλές και διαφορετικές γνώμες. Διότι αποτελούν την ασπίδα της δημοκρατίας μας.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Λευκάδα, 21 Αυγούστου 2020



Υ.Γ.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, στις 18 Αυγούστου του 2020, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το παρακάτω κείμενο:

«Έχει το απύθμενο θράσος Έλληνας υφυπουργός ( Χαρδαλιάς σύμφωνα με το iefimerida.gr) να αποκαλεί την Ελλάδα "χώρα της φήμης και των fake news" και δεν τον έχει πάρει κανείς με τις πέτρες. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης κι οι δημοσιογράφοι που τον άκουγαν σιωπηροί, ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε ο σημερινός Πρωθυπουργός που τον ανέσυρε απο την αφανεια για να τον κάνει, στην κυριολεξία, παρατρεχάμενό του. Ντροπή σου, συστηματικέ και ξεδιάντροπε ψεύτη που παραπληροφορείς καθημερινά την ελληνική κοινή γνώμη.

Λοιπόν: Παραπληροφόρηση και fake news είναι να παραδέχεσαι σήμερα -- μετα από πρεσάρισμα πολλών ημερών -- ότι απέκρυψες συστηματικά και με πρόθεση σε ποια νησιά σημειώθηκαν κρούσματα δήθεν για να μη δημιουργήσεις δεν ξέρω τι ( σε κάρφωσε προ ημερών ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στην ΕΡΤ).

Παραπληροφόρηση και fake news είναι να λές ότι είμαστε διεθνώς σε καλή θέση αποκρύπτοντας με πρόθεση ότι είμαστε απο τις χώρες αν όχι η χώρα σε ευρωπαικό επίπεδο που κάνουμε τα λιγότερα τέστ καθημερινά ( μήπως θες να αναφέρεις και τους λόγους;)

Παραπληροφόρηση και fake news είναι να λές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ σε 50.000 Ελληνες που επιστρέφουν καθημερινά απο τις διακοπές τους. Στη Γερμανία κάνουν σε όλους που επιστρέφουν απο τις λεγόμενες περιοχές "υψηλού κινδύνου». Για πές μας πόσα τέστ έκανες σε όσους φύγανε τροχάδην απο τον Πόρο, σε όσους προσπαθούν να φύγουν απο την Αντίπαρο και την Πάρο;

Παραπληροφόρηση και fake news είναι όταν ισχυρίζεσαι ότι τα 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια. Που το ξέρεις; Αφου οι στατιστικές σου είναι ανεπαρκείς, τα δείγματα σου αναξιόπιστα. Μόλις ένας στους 8 εισερχόμενους τουρίστες υποβλήθηκαν σε τέστ. Τα αποτελέσματα δε χιλιάδων τεστ δεν έγιναν ποτέ γνωστά στους ενδιαφερομένους.

Κι άλλα πολλα.

Αφού σε κρατάει με τα νυχιά και τα δόντια αυτός που σε έβαλε στη θέση που έχεις (γιατί άραγε;) καλά να πάθουμε ως χώρα. Δυστυχώς με αυτή τη κυβέρνηση του συστηματικού ψευδους, της παραπληροφόρησης και ημιπληροφόρησης, των στοχευμένων fake news και της καλοπληρωμένης -- αλλά όλο και συχνότερα αναποτελεσματικής -- επικοινωνιακής διαχείρισης όλων των θεμάτων μπορεί να μας συμβούν πολύ χειρότερα.»

Σχόλιο: Θα προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων η ανάρτηση του κυρίου Αντώναρου; Θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο υπουργός; Ή διώκονται μόνο οι μη επώνυμοι πολίτες;


Πηγές:
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail