«Η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει πίσω από την Ελληνική Αεροπορική Δύναμη»

Freepen.gr - Η αεροπορική δύναμη της Ελλάδας θα μπορούσε να επισκιάσει την τουρκική εάν η τρέχουσα πορεία πρόκειται να συνεχιστεί, σημειώνει το ahvalnews.com.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν παρόμοιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, αλλά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αεριωθούμενων αεροσκαφών υψηλότερης γενιάς.

Η Ελλάδα έχει αναθέσει σύμβαση 280 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin για την αναβάθμιση του εθνικού στόλου F-16. Η Αθήνα μπορεί να αναγκάστηκε να κάνει απότομες περικοπές στον στρατιωτικό της προϋπολογισμό, αλλά εξακολουθεί να διαθέτει μια τρομερή δύναμη.

Οι αναβαθμίσεις στην προηγμένη κατηγορία Viper αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2027.

Εάν η Τουρκία δεν αναλάβει δράση, η αεροπορική της δύναμη θα χάσει έδαφος και ενδέχεται να αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα πιο αμυντικό δόγμα ενόψει ενός ενδεχόμενου πολέμου με την Ελλάδα.

Η φθηνότερη και η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την Τουρκία θα ήταν να επικεντρωθεί στην επέκταση και την αναβάθμιση των F-16 της. Δεδομένου ότι η τεχνική και τεχνολογική υποδομή της είναι πλήρως συμβατή με μαχητικά αεροσκάφη F-16, η Άγκυρα δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα προσαρμογής αντίθετα με την αγορά νέων αμυντικών συστημάτων ή αεροσκαφών.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει εθνικά συστήματα επικοινωνίας και απαραίτητες πρόσθετες τεχνολογίες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στα F-16 της χώρας. Αν και αναφέρθηκε πρόσφατα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει παγώσει για σχεδόν δύο χρόνια τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ένα συμβόλαιο παρακολούθησης για τις διαρθρωτικές αναβαθμίσεις F-16 είναι μία από αυτές τις πωλήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες δεν προχωρούν.

Ωστόσο, εάν η Τουρκία στραφεί σε άλλα συστήματα για να καλύψει το κενό, όπως η Ρωσία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιπλέον κόστος και δυσκολίες.

Πρώτον, οι πιλότοι και οι ομάδες συντήρησης θα πρέπει να εκπαιδευτούν sτα νέα συστήματα. Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για τα F-16 από την τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι ασυμβίβαστες με τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ένα πιο λεπτομερές παράδειγμα για τη σημασία του θέματος. Τα Τουρκικά F-16s, F-4s, Airborne Warning and Control System (Awacs) και τα drones συνδέονται με ένα σύστημα που ονομάζεται Link-16.

Χάρη σε αυτό το σύστημα, ένα F-16 μπορεί να μεταφέρει έναν στόχο που έχει κλειδωθεί απευθείας στην οθόνη του άλλου F-16 δίπλα του ή ένα AWACS μπορεί να μεταφερθεί σε F-4 και οι βόμβες toy F-4 μπορούν να πέσουν στο ένα σημείο που σημειώνεται από τα drones.

Ακόμα κι αν η Τουρκία σκοπεύει να αναπτύξει νέα εγχώρια συστήματα για ρωσικά αεροσκάφη, η Άγκυρα θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τους Ρώσους για πρόσβαση στους πηγαίους κωδικούς για την παραγωγή τεχνολογιών σύμφωνα με τη ρωσική μηχανική από το μηδέν. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο και απαιτεί χρόνο και απαιτεί τεράστιο προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες στην Τουρκία για τον εγχώριο παραγόμενο TF-X μαχητικό πέμπτης γενιάς. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε από τον κατασκευαστή κινητήρων αεροδιαστημικής Turkish Aerospace Industries, θα είναι έτοιμο για το 2023.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι ο χρονικός αυτός ορίζοντας είναι υπερβολικά αισιόδοξος αναφέροντας την αδυναμία της Τουρκίας να παράγει έναν πλήρως αυτόχθονα κινητήρα ως παράγοντα σημαντικής καθυστέρησης στη φάση ανάπτυξης του μαχητικού.

Το TF-X είναι απίθανο να βγει από το έδαφος ή ακόμη και να υπάρχει ένα πτητικό πρωτότυπο το 2023. Μια πλήρως ανεπτυγμένη έκδοση του τζετ θα είναι απίθανο να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον πριν τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Ωστόσο, η Τουρκία παρουσίασε ένα μοντέλο πλήρους κλίμακας του TF-X στο Paris Air Show τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Αλλά οι ειδικοί δεν εντυπωσιάστηκαν.

Τουρκικά κι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν τακτικά σε αερομαχίες στη θάλασσα της Μεσογείου και του Αιγαίου. Επομένως, η αεροπορική υπεροχή είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία να ακολουθήσει τις επιθετικές πολιτικές της στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από τη διεθνή κοινοπραξία για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και εμπόδισαν την πώληση 100 αεροσκαφών στον τουρκικό στρατό τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφού παρέλαβε ρωσικούς πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400 παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.

Με τα αεριωθούμενα αεροσκάφη F-35 εκτός σεναρίου και την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής της δύναμης, η Τουρκία χρειάζεται τουλάχιστον ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για να είναι έστω στα ίδια επίπεδα με την ελληνική, καταλήγει το δημοσίευμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail