Όλα είναι "πάρε-δώσε" και δεν μπορεί να πάρεις μια Belharra με τιμή ντάτσουν

Όλα γύρω είναι ένα "πάρε-δώσε". Εχθροί και φίλοι έχουν στήσει έναν χορό συμφερόντων όπου δίνουν και παίρνουν, με μόνο χαμένο εκείνον που δε συμμετέχει στο παιχνίδι, ή αν παίρνει μέρος, τότε μόνο δίνει και ποτέ δεν παίρνει. Πες Ελλάδα!

Στο "πάρε-δώσε" βρίσκεται η Τουρκία με τους "εταίρους" μας εντός της ΕΕ και έτσι χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, είναι πρόθυμες να πάρουν μπεζαχντά και να δώσουν ανοχή σε βάρος της Ελλάδας. Δεν κάνουν όμως "πάρε-δώσε" μόνο οι εχθροί, κάνουν επίσης και οι φίλοι. Και αυτό είναι σωστό, αφού αν δεν δώσεις δεν θα λάβεις υποστήριξη και συμμαχία. 

Για παράδειγμα η Γαλλία. Για τα δικά της συμφέροντα, φυσικά, και όχι επειδή είναι αγία, θέλει να κάνει ένα "πάρε-δώσε" με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία. Το "πάρε" αφορά 2 υπερσύγχρονες Φρεγάτες Belharra με όπλα υποστρατηγικής σημασίας και ίσως μερικές μονάδες μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale και όλα αυτά με χρηματοδότηση, με πιθανή σύναψη αμυντικής συμμαχίας και ίσως με κάλυψη άλλων μέσων έως την παράδοση του πρώτου πλοίου. 

Το "δώσε" αφορά 2,5-3,3 δις που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα για την αγορά τους. Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα, διότι η Ελλάδα δεν έχει λέει τα χρήματα. Και ενώ οι συζητήσεις ήταν πριν από τις υπογραφές, τα πάντα σταμάτησαν με δικαιολογία την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων! Όλοι όμως γνωρίζουν τις αμερικανικές και γερμανικές παρεμβάσεις στο παρασκήνιο των "πάρε-δώσε". 

Κάνω μερικές σκέψεις.

Ναι! Οι Φρεγάτες είναι ακριβές, αλλά είναι ικανές να ανατρέψουν τη σχέση ναυτικής ισχύος υπέρ της Ελλάδας, σε μια εποχή που το ΠΝ χρειάζεται γενναία αναβάθμιση πιο πολύ από ποτέ πριν. Δεν γίνεται να θες να αγοράσεις Φεράρι με τιμή Ντάτσουν! Και οι Φρεγάτες Belharra είναι Φεράρι στην κατηγορία τους. Ότι πληρώνεις παίρνεις. Τα γαλλικά όπλα είναι αξιόπιστα-δες Μιράζ-δεν τα έχουν οι Τούρκοι και είναι πάντα καλύτερο στους εξοπλισμούς να έχει κανείς δύο προμηθευτές και όχι μόνο έναν.. 

Ωστόσο υπάρχουν διευκολύνσεις από γαλλικής πλευράς στο "πάρε-δώσε" και χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου. Όσον αφορά την δικαιολογία περί αναδρομικών, είναι προφανώς εκ του προχείρου και επικίνδυνη δημαγωγία, αφού υποδεικνύει τους συνταξιούχους-που δικαίως αιτούνται τα χρήματα τους-, ως την αιτία που η χώρα δυσκολεύεται να διαθέσει κονδύλια για την εθνική άμυνα της που τόσο έχει ανάγκη. Οι συνταξιούχοι φταίνε, όχι εκείνοι που κυβερνούν. Τα 2,5-3,3 δις , είναι λένε πολλά, αυτοί, που μόνο τα κόμματα τους χρωστούν 300 εκ . 

Που να βρεθούν τόσα χρήματα λένε, αυτοί, που με την λίστα Λαγκάρντ εξαφάνισαν 1,5 δις, που αν προσθέσει κανείς και τα 350 εκ της Ενέργκα, τα 500 εκ, από το ΦΠΑ της Φραπόρτ, τα εκατομμύρια σε τραπεζικές κομπίνες και εξυπηρετήσεις ημετέρων καταχραστών, μαζεύονται χρήματα όχι για 2 φρεγάτες, αλλά για πλήρη αντικατάσταση του Στόλου!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail