Οι Τούρκοι απείλησαν με πόλεμο αν η Ελλάδα αποκτήσει τις Belharra;

Freepen.gr - Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Μ. Δεναξά και Γ. Λυκουρέντζου για τη Real News της Κυριακής, η γαλλική πλευρά επεξεργάζεται νέα πρόταση στο θέμα της πώλησης των δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης FDI, οι γνωστές μας Belh@rra.

Την πρόταση επεξεργάζονται κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας και του Νaval Group, με στόχο να απαντήσουν στο ακανθώδες για την ελληνική πλευρά πρόβλημα της χρηματοδότησης της αγοράς των δύο φρεγατών, που αθροιστι-κά ανέρχεται σε ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι συντάκτες, η Αθήνα επιστράτευσε στην προσπάθεια κατευνασμού των Γάλλων και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επισκέφθηκε το Παρίσι την προπερασμένη εβδομάδα και μετέφερε το μήνυμα πως η ελληνική πλευρά ζητά βραχυπρόθεσμη πίστωση χρόνου για την επανεξέταση των οικονομικών δυνατοτήτων της, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιπρότασης επί της συμφωνίας που αφορά την εξαγορά του αμυντικού εξοπλισμού. 

Ωστόσο το άρθρο προχωρά σε μια αποκάλυψη η οποία μέχρι στιγμής έχει περάσει αβρόχοις ποσί. Σε εμάς δεν προκαλεί έκπληξη διότι θυμόμαστε πολύ καλά τα δημοσιεύματα γνωστών μέσων την εποχή της σχεδόν σίγουρης μίσθωσης των δύο FREMM από τη Γαλλία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να απείλησε με αντίμετρα βιομηχανικές μονάδες γαλλικών συμφερόντων στην Τουρκία.

Εν προκειμένω σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας υψηλόβαθμοι Γάλλοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως πίσω από την αναβολή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας βρίσκεται τουρκικός δάκτυλος, ο οποίος διεμήνυσε σε παραδοσιακούς συμμάχους της Αγκυρας, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, πως, αν η Ελλάδα εξοπλιστεί, τότε η Τουρκία θα το θεωρήσει εχθρική ενέργεια και αφορμή πολέμου. Οι ίδιοι εκτιμούν πως η πραγματική αιτία ενόχλησης της Τουρκίας είναι η συμφωνία «αμυντικής συνδρομής» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία αφορά την αμοιβαία στρατιωτική βοή-θεια σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο συνυπογράφοντα μέλη δεχθεί επίθεση.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το πόσο Φινλανδία έχουμε γίνει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail