Τζάμπα πόλεμος δε γίνεται! Η Τουρκία πρόκειται να λάβει 35 δισ. δολάρια σε συμβάσεις στη Λιβύη!

Freepen.gr - Μια ακόμη πολύ σημαντική συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της |Τρίπολης στις 13 Αυγούστου που ανοίγει αποτελεσματικά την αγορά της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Βόρειας Αφρικής σε Τούρκους εργολάβους.

Όπως αναφέρει ο Zülfikar Doğan σε άρθρο του στο ahvalnews.com η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουσάρ Πεκκάν και τον υπουργό Προγραμματισμού της GNA Al-Taher Al-Juhaimi, επιλύει τα συνεχιζόμενα ζητήματα μεταξύ τουρκικών εταιρειών και Λίβυων εργοδοτών και ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και έργα, προσκαλώντας τις τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν έργα στη χώρα.

Η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα σε περίπου 100 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν έργα στη Λιβύη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου, να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν - δίνοντάς τους αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν σε μηχανήματα και απώλεια δομικών προϊόντων, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Η συμφωνία καλύπτει νέα έργα κατασκευής και χωροταξίας συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ημιτελή έργα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων φτάντοντας συνολικά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έργα κατασκευής και υποδομής.

Σε μια συνάντηση στην Άγκυρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πεκκάν επαίνεσε τη συμφωνία ως μια «νέα ευκαιρία να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τη συνεργασία Τουρκίας-Λιβύης», σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι εργολάβοι είχαν αναλάβει πάνω από 10.000 έργα σε 127 χώρες στον κόσμο, συνολικού ύψους 407 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Mithat Yenigün, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εργολάβων (TMB), ενός οργανισμού ομπρέλα που εκπροσωπεί τους κορυφαίους εργολάβους της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδότησε μια νέα ελπίδα για τον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας.

Οι τουρκικές συμβαλλόμενες εταιρείες έπρεπε να αφήσουν τα έργα τους στη Λιβύη ημιτελή το 2011 λόγω προβλημάτων ασφαλείας, όπως λεηλασία των εργοταξίων τους, με περίπου 25.000 εργαζόμενους να επιστρέφουν στην Τουρκία, δήλωσε ο Yenigün στην Daily Sabah.

Ο Yenigün πρόσθεσε ότι υπήρχαν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τις τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη ως αποζημίωση για τις απώλειές τους άλλα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολές και διαβεβαίωση για τρέχοντα έργα και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημιές σε εξοπλισμό, μηχανήματα και αποθέματα.


Ο Yenigünείπε ότι, παρά τις διακοπές που οφείλονται στον εμφύλιο πόλεμο, η Λιβύη παραμένει στην τρίτη θέση για τις τουρκικές συμβάσεις επενδύσεων, που αποτελούν το 7,2% των έργων.

Επί του παρόντος, υπάρχουν έργα συνολικού ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησαν από περισσότερες από 100 εταιρείες μέλη της TMB στη Λιβύη, σημείωσε ο Yenigün.

Τον Ιούνιο, μια τουρκική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Hakan Fidan, επισκέφθηκε την Τρίπολη για να εξετάσει οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της GNA.

Η συμφωνία επιτυγχάνεται σε μια στιγμή που το ξένο νόμισμα βρίσκεται σε άνοδο έναντι της τουρκικής λίρας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Μία ημέρα πριν από την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπάιρακ πυροδότησε μια συζήτηση για την οικονομία της χώρας με τις παρατηρήσεις του για το ξένο νόμισμα.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης, δήλωσε ότι η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας συναλλάγματος έναντι της τουρκικής λίρας δεν αποτέλεσε απειλή για τη χώρα και ότι οι ανταγωνιστικές ισοτιμίες και ένα νόμισμα χαμηλής αξίας παρέχουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να αναπτύξει την οικονομία της ταχύτερα.

Οι παρατηρήσεις του Albayrak θέτουν υπό αμφισβήτηση γιατί οι κεντρικές και δημόσιες τράπεζες της Τουρκίας επέλεξαν να στηρίξουν τη λίρα με την πώληση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένο νόμισμα σε χαμηλότερη τιμή, αντί να περιορίσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για να αποτρέψουν την περαιτέρω απώλεια αξίας της τουρκικής λίρας εάν, στην πραγματικότητα , η απώλεια αξίας για τη λίρα και το ανερχόμενο ξένο νόμισμα δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την οικονομία της χώρας, όπως ισχυρίζεται ο Albayrak.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail