Μυαλό δεν βάζουμε: Ποια άλλη χώρα έδινε σε 30αρες σύνταξη με 15ετια στο Δημόσιο;

thisismyurl / pixabay
Η Ελλάδα χρεοκόπησε πρακτικά το 2012 γιατί εφάρμοσε επι δεκαετίες ανεύθυνες οικονομικές πολιτικές. Ο ασφαλιστικός και γενικότερα ο τομέας των κοινωνικών παροχών ήταν ένας από αυτούς.


Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη χώρα στην ευρωζώνη που να έδινε σύνταξη σε γυναίκες στα 30τους μετά από 15 χρόνια δουλειάς σε δημόσιους οργανισμούς όπως ο ΟΤΕ. Αυτές οι γυναίκες παίρνουν σύνταξη επί δεκαετίες που τους πλήρωναν εν μέρει με τις εισφορές τους εργαζόμενοι παρόμοιας ηλικίας λόγω του αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος. Την υπόλοιπη σύνταξη πλήρωνε ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλ. οι φορολογούμενοι.

Πόσο δίκαιο και σωστό είναι αυτό; Ο καθένας μπορεί να δώσει την απάντησή του. Και ασφαλώς δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με γενναιόδωρους όρους, π.χ. εφάπαξ και μπόνους, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν συνήθεις την δεκαετία πριν από την χρεοκοπία. Ακόμη και σήμερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων συνταξιοδοτούνται στα 40 τους.

Θα περίμενε κάποιος μετά από όλα αυτά ότι η πολιτική ηγεσία, ο κόσμος και άλλοι θα είχαν βάλει μυαλό.Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που δυσκόλεψε πολύ την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων μας με την Τουρκία. Την προηγούμενη εβδομάδα, πληροφορηθήκαμε για ένα ακόμη παράθυρο πρόωρης συνταξιοδότησης χιλιάδων μητέρων που είχαν ασφαλισθεί πριν από το 1993.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ στο Euro2day.gr, διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και αφορά την διαδοχική ασφάλιση δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μητέρες να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Οι «κερδισμένες» μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα, εφόσον είναι μητέρες - «παλαιές» ασφαλισμένες στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που έχουν όμως ως τελευταίο φορέα ασφάλισης το πρώην ΙΚΑ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν εκπλήσσει. Ούτε θα μας εξέπληττε αν επρόκειτο για φωτογραφική διάταξη στη χώρα που ζούμε. Όμως, όλα αυτά δείχνουν ότι δεν βάζουμε μυαλό. Ακόμη και μετά από μια τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή με απώλεια του ¼ του ΑΕΠ της Ελλάδας την περίοδο 2008-2016, άνοδο-ρεκόρ στην ανεργία και μεγάλη μείωση πολλών εισοδημάτων. Υπό αυτή την έννοια, η έμφαση στα βραχυχρόνια πολιτικά και οικονομικά οφέλη δεν προμηνύει κάτι καλό.

Αν υπάρχει κάτι θετικό, αυτό είναι ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί συνήθως κάθε 40-60 χρόνια και η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν το 2012.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.