2.500 Τυνήσιοι μισθοφόροι στη Λιβύη προκαλούν συνάγερμος στην Τύνιδα λόγω των μισθοφόρων της Τουρκίας: Ο ευρύτερος γεωπολιτικός κίνδυνος και για την Ευρώπη

Freepen.gr - Οι γείτονες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, είναι σε εγρήγορση υπό το φως της εισροής χιλιάδων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) το Σάββατο, ισχυρίστηκε ότι 10.000 μαχητές, εκ των οποίων 2.500 είναι Τυνήσιοι υπήκοοι, είχαν φτάσει στη Λιβύη. Εστάλησαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν εξ ονόματος της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA).

Σε δηλώσεις του στο Sky News Arabia, ο διευθυντής του Libyan Africa News Portal, Μοχάμεντ Μπάτεμπ, πίστευε ότι η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από αυτούς τους εξτρεμιστές στέλνοντάς τους στη Λιβύη. Αυτό θα εξασφάλιζε τις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και θα παρείχε κατάλληλους μαχητές αντί των Τούρκων στρατιωτών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τυνησίας, Imad Hazgui, ανακοίνωσε ότι η Τυνησία ήταν σε εγρήγορση μετά από παρακολούθηση της αύξησης του αριθμού των προσπαθειών αυτών των μαχητών, να εισέλθουν στη χώρα. Σε δηλώσεις Τύπου στις 18 Ιουλίου, ο Hazgui δήλωσε ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τα σύνορα της Τυνησίας, δεδομένης της σύγκρουσης στη Λιβύη.

«Ο κίνδυνος αυτών των ομάδων μπορεί να μην φαίνεται πολύ σαφής σήμερα τόσο στην Τυνησία όσο και στην Αλγερία, αλλά δεδομένης της επιστροφής από μάχες, οι μαχητές θα βρουν έναν τρόπο να διεισδύσουν στα σύνορα της Τυνησίας και της Αλγερίας», δήλωσε ο Μπάτεμπ.

Μια έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2015, αποκάλυψε την παρουσία περισσότερων από 5.000 Τυνήσιων σε διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Χαντ Αχμέτ, ένας Τυνήσιος ερευνητής ισλαμικών ομάδων, πιστεύει ότι η παρουσία ξένων μαχητών, ιδίως των Τυνήσιων, θα αποτελέσει πρόβλημα ασφάλειας για την Τυνησία. «Φαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει να πλημμυρίσει τη Λιβύη με ξένους μαχητές, όχι μόνο για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της GNA αλλά και για να επιτύχει άλλες στρατηγικές διαστάσεις», είπε.

Ο Μπάτεμπ ισχυρίστηκε ότι αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόχλευση από την Άγκυρα, όχι μόνο εναντίον της Τυνησίας και της Αλγερίας, αλλά και της Ευρώπης. «Η παρουσία χιλιάδων εκπαιδευμένων εξτρεμιστών και φιλότουρκων μαχητών είναι ένα από τα πιο κρίσιμα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία. Αυτό είναι για να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς υπολογισμούς του στην περιοχή».
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.