Το βασικό μήνυμα του προδοτικού εμφυλίου της Αυτοκρατορίας την περίοδο 1341-1347

Από το 1341 ως το 1347 διεξαγόταν εμφύλιος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανάμεσα στον Ιωάννη Παλαιολόγο, νόμιμο διάδοχο του θρόνου και τον Ιωάννη Καντακουζηνό. Ο Καντακουζηνός έψαξε συμμάχους στους Τούρκους.

Πρώτα στράφηκε στον Εμίρη της Σμύρνης, Ουμούρ Αϊδίνογλου και μετά στον Οθωμανο Σουλτάνο Ορχάν. Πάντρεψε μάλιστα την κόρη του Θεοδώρα με τον Ορχάν. Και οι δύο ηγεμονες έστειλαν στρατό στη Θράκη και τη Μακεδονία, περιοχές που διεξαγοταν ο εμφύλιος.

Ήξεραν ότι θα είχαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν τις περιουσίες των απίστων, να τους πουλήσουν ως σκλάβους και να καταστρέψουν την περιοχή προετοιμάζοντας την κατάκτησή της. Η κατάληξη ήταν η κατάληψη της Καλλίπολης από τους Τούρκους το 1354. 

Οι εμφύλιοι άνοιξαν το δρόμο στις ήττες μας και την μετατροπή μας σε ένα εξαρτώμενο προτεκτοράτο. Οποιαδήποτε πλευρά ενός εμφυλίου κι αν υποστηρίζεις, δείχνεις ότι βάζεις αλλά πράγματα πάνω από το έθνος και την πατρίδα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail