Περί 12 μιλίων: Ποιος ο λόγος να μην γίνει ενιαία επέκταση ΠΑΝΤΟΥ;

Καταρχήν είναι απαράδεκτο και διεθνή πρωτοτυπία η μερική επέκταση των Εθνικών Χωρών Υδάτων σε μια μόνο θαλάσσια περιοχή, όπως είναι το Ιόνιο Πέλαγος, μιας υδάτινης περιοχής απόλυτα συνδεδεμένης με όλα τα άλλα πελαγη της χώρας μας.

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Σας είχα γράψει αρχής εξαρχής ότι τα ζήτημα της επέκτασης των ΕΧΥ θα αποτελέσει το τελευταίο διπλωματικό όπλο πριν αρχίσουν να πέφτουν οι σφαίρες.

Τώρα αυτό που βλέπουμε δεν έχει παρά μια επέκταση με ασήμαντα και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού η επέκταση αυτή με βάση τη συμφωνία με την Ιταλία για την κοινή οριοθέτηση της ΑΟΖ, ρητά ορίζει πως η επέκταση των ΕΧΥ δε θα επηρεάσει τα δικαιώματα για ψαρέματα στιν πέραν των έξι μιλίων από τις ελληνικές ακτές περιοχή.

Δίνει όμως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην Τουρκία. Ότι η Ελλάδα μπορεί μελλοντικά να κάνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη.

Επιπλέον στριμώχνοντας τον Έντι Ράμα και την Αλβανία ακόμα περισσότερο στο στενό της Αδριατικής κάνει σκληρό pushing στις συμμαχίες των Τούρκων με τους Αλβανούς.

Η αλήθεια είναι ότι με την επέκταση των ΕΧΥ στο Αιγαίο -αν ποτέ έχει τα κότσια ελληνική κυβέρνηση να το πράξει- μετατρέπει το Αιγαίο σε κλειστή ελληνική λίμνη και δρομολογεί μεγάλες αλλαγές στις διελεύσεις εκατομμύρια διερχομένων πλοίων και φυσικά αυξάνει και τα έσοδα του κράτους. Τέλος κόβει μαχαίρι τις ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού... Γιατί άλλο διεθνή ύδατα έξω από τις Σποράδες και άλλο ΕΧΥ...

Αν και δεν μου αρέσουν οι μισοδουλειές χαίρομαι γιατί επιτέλους δείχνει να γίνεται η αρχή, έστω και αν γνωρίζω ότι όλο αυτό είναι ένα ακόμα τερτίπι στο γενικότερο διπλωματικό μπρα-ντε-φέρ.

Αν υπάρχει ένα κακό στην πρόθεση της κυβέρνησης για μερική επέκταση των ΕΧΥ είναι ότι αφήνει υπονοούμενα ή καλύτερα χώρο για θεωρίες όπως τη θεωρία για μερική επέκταση σε λιγότερα μίλια (8;9;10;) στα υπόλοιπα πελάγη της χώρας και ιδιαίτερα σε Θρακικό, Αιγαίο και Ικάριο, αλλιώς ποιος ο λόγος να μην γίνει ενιαία επέκταση ΠΑΝΤΟΥ;;;

ΥΓ κατά την ταπεινή μου άποψη εφόσον ο θαλάσσιος χώρος είναι ενιαίος ακόμα και αν φέρει άλλο όνομα η επέκταση θεωρείται στο σύνολο και ας γράφουν αυτοί ό,τι θέλουν... Νομίζω οι αντιδράσεις που θα προκληθούν είτε θα με δικαιώσουν είτε θα με διαψεύσουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail