Σήμερα γιορτάζει κι ένας ακόμη σπουδαίος άγιος: Ακούστε την ιστορία του 12χρονου μάρτυρα Ταρσίζιου

Ο Άγιος Ταρσίζιος μαρτύρησε για τη Θεία Κοινωνία. Ο Άγιος Ταρσίζιος εορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου μαζί με την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι ένας μικρός δωδεκάχρονος Άγιος, που το όνομά του είναι Ταρσίζιος. Μαρτύρησε για τον Χριστό και είναι μάρτυρας της Εκκλησίας μας.

Ο Άγιος μάρτυρας Ταρσίζιος έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του διωγμού των χριστιανών από τους ρωμαίους Αυτοκράτορες Ουαλεριανό και Γαληνό. Οι χριστιανοί για να μπορέσουν να κρυφτούν, καταφεύγουν σε υπόγειες γαλαρίες ή λαβύρινθους, τις γνωστές κατακόμβες. Εκεί προσεύχονται, εκεί κρύβονται και εκεί θάβουν τους μάρτυρες της Εκκλησίας μας.

Τα γεγονότα αυτά της εποχής του μάρτυρος Ταρσιζίου, λαμβάνουν χώρα το 257 μ. Χ. όπου οι χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους, βασανίζονται, φυλακίζονται και περνούν φρικτά μαρτύρια που τους δίνουν τον στέφανο της νίκης και τους οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών. Αρκετοί χριστιανοί μαζί με έναν ιερέα έχουν κλεισθεί στις φυλακές και της Ρώμης και την επόμενη ημέρα θα οδηγηθούν στο Κολοσσαίο, για να τους παραδώσουν στα πεινασμένα άγρια θηρία.

Οι χριστιανοί που ήταν ελεύθεροι και ήταν κρυμμένοι στις κατακόμβες θέλησαν να βοηθήσουν τους χριστιανούς που ετοιμάζονταν για το μαρτύριο. Τέλεσαν το Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και έδωσε ο ιερέας στον μικρό Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού για να τα μεταφέρει στους μελλοθάνατους χριστιανούς.

Στο δρόμο όμως, τον κύκλωσαν οι φίλοι του που ήταν παιδιά και ήταν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να παίξει μαζί τους. Εκείνος τους αρνήθηκε γιατί είχε μια σημαντική δουλειά όπως τους είπε. Τα παιδιά είδαν ότι κάτι κρατούσε και ζήτησαν να δουν τι είναι. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν και τον λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου. Ο Ταρσίζιος βρίσκεται στο έδαφος βαριά τραυματισμένος γεμάτος αίματα, χωρίς όμως να αφήσει από τα χέρια του τη Θεία Κοινωνία.

Την στιγμή εκείνη εμφανίστηκε ένας ρωμαίος αξιωματικός που ήταν κρυφός μαθητής του Χριστού και έδιωξε τα παιδιά γύρω από τον μάρτυρα Ταρσίζιο. Πήρε στα χέρια του το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αλλά και το σώμα του μάρτυρα Ταρσίζιου που ξεψύχησε και παρέδωσε το σώμα και την ψυχή του στον Χριστό.

Οι χριστιανοί πήραν το λείψανο του μάρτυρα και το μετέφεραν στο κοιμητήριο, στην κατακόμβη του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη, όπου μέχρι και σήμερα βρίσκεται ο τάφος του.
Παρακάτω παραθέτουμε τα λόγια από το τραγούδι που λέει ο Γέροντας Νεκτάριος για τον Άγιο Ταρσίζιο:

Σ΄ένα δρόμο της Ρώμης πεσμένος
ένας μάρτυς μικρός πληγωμένος,
στο βωμό του Χριστού ξαπλωμένος,
σαν αρνάκι μικρό σφαγιασμένος.

Το χαμόγελο λάμπει στα χείλη
και στα χέρια του κάτι κρατεί
είναι σώμα Χριστού που' χε πάρει
για να φέρει κρυφά στη φυλακή.
Τον Ταρσίζιο έχουν κυκλώσει
αγγελούδια με άσπρα φτερά
συνοδεία μαζί του θα πάνε
εις Πλάστου την ολόθερμη αγκαλιά.

Και σε λίγο ο μάρτυς πεθαίνει
και στεφάνι της δόξης φορεί.
Τέτοια δόξα καθείς τη ζηλεύει,
τέτοια δόξα καθείς την ποθεί.

Από το κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη στο Youtube

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail