Επείγουσα έκκληση για δράση κατά της Τουρκίας: κρατά 1.000.000 ανθρώπους χωρίς νερό στη Χάσακα


Freepen.gr - Η τουρκική κατοχή σταμάτησε τη λειτουργία του σταθμού νερού στο Alouk για τους κατοίκους της Al-Hasakah στη ΒΑ Συρία και της υπαίθρου για περισσότερες από 22 ημέρες, δημιουργώντας μια σοβαρή κρίση στην εξασφάλιση πόσιμου νερού.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικοί φορείς στη βόρεια και ανατολική Συρία εξέδωσαν σχετική δήλωση καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να πιέσει το τουρκικό κράτος κατοχής να αντλήσει ξανά νερό στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό.

Το κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Μια επείγουσα έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη για το τουρκικό κράτος κατοχής και τις συριακές ένοπλες φατρίες που διακόπτουν την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους της συριακής πόλης Al-Hasakah.

Για όγδοη φορά από τότε που το τουρκικό κράτος και οι συριακές ένοπλες παρατάξεις εισέβαλαν στην πόλη Ras al-Ain (Serekaniye), στο Tal Abyad (Gire Spi) και στα γύρω χωριά, έκοψαν την παροχή νερού από το σταθμό Alouk στην κατεχόμενη περιοχή Ras al-Ain, καθώς αυτά τα πηγάδια είναι η κύρια και μοναδική πηγή νερού. Η εγκατάσταση προμηθεύει ένα εκατομμύριο άτομα στην πόλη Al-Hasakah, το Tal Tamr, το Al-Shaddadi, την ύπαιθρο και τους ακόλουθους καταυλισμούς. Το στρατόπεδο Washokani, το οποίο φιλοξενεί 11.900 άτομα, το στρατόπεδο Al-Hol, το οποίο στεγάζει τις οικογένειες των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, το στρατόπεδο Aresha με 12.800 άτομα και 72 καταφύγια μέσα στην πόλη Al-Hasaka, με περισσότερους από 12.000 εκτοπισμένους.

Αυτό συμπίπτει με τις αυξανόμενες περιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στην περιοχή που ήδη υποφέρει από αδύναμη υποδομή και έλλειψη ιατρικού προσωπικού, προμηθειών, νοσοκομείων και κέντρων υγείας, καθώς και την πολιορκία που επιβλήθηκε με το κλείσιμο των μοναδικών νόμιμων συνόρων διέλευσης με το Ιράκ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της περιοχής, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, απειλώντας με μια ανθρωπιστική καταστροφή υπό το φως της σιωπής του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS, καθώς και των ντροπαλών προσπαθειών της Ρωσίας που απετράπησαν από την τουρκική αδιαλλαξία και την άρνησή της να αντλήσει εκ νέου νερό.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις, η έλλειψη νερού αυξάνει την οικονομική επιβάρυνση ειδικά για τους εργαζομένους και όσου έχουν χαμηλό εισόδημα.

[...]

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι παράνομες και ανεύθυνες ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιφατικές ακόμη και ως κατοχική δύναμη, οι οποίες την εκθέτουν στο διεθνές νομικό ζήτημα.

Αυτές οι απάνθρωπες πράξεις ήρθαν για την επίτευξη πολιτικών και στρατιωτικών κερδών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων για νερό. Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλους τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον ανθρωπιστικό τομέα και στον τομέα της ανακούφισης, στον Παγκόσμιο Συνασπισμό καταπολέμησης του ISIS και την εγγυήτρια Ρωσία να παρέμβουν και πιέσουν το τουρκικό κράτος κατοχής να αντλήσει ξανά νερό στους ανθρώπους μόλις είναι δυνατόν, να μην εκμεταλλευτούν την ανάγκη των ανθρώπων για νερό και να χρησιμοποιήσουν τη δίψα τους ως όπλο στο χέρι τους, και να εργαστούν για να βρουν μια εναλλακτική και μόνιμη λύση για το σταθμό Alouk, ώστε ο λαός να μην παραμείνει αιχμάλωτος αυτών των ανεύθυνων πράξεων του τουρκικού κράτους κατοχής και των ενόπλων συριακών φατριών".

Οι υπογράφοντες είναι: The Human Rights Organization in Al-Jazeera, the Human Rights Organization in the Euphrates, the Human Rights Organization in Afrin - Syria, the Human Rights Defense Initiative - Syria, the Human Rights Committee in Al-Raqqa, the Peace and Civil Society Center in Al-Hasakah, the Sanad Organization, and the Bakra Ahla Association for Relief and Development in Al-Hasakah, The Human Rights Defense Initiative - Syria, Research Center and Women's Rights Protection, Peace Leaders Network, Smart Center, Jumard Charitable Society, Rojava Relief and Development Organization, IPV Organization, Mesopotamia Center for Development and Studies, Shilan Association, Doz Organization, Free Women Endowment in Syria, Jiyan Foundation For Human Rights, Shawishka Association, Orido Center for Civil Society and Democracy, Shams Organization for Rehabilitation and Development, Syrian Women’s Council, Judi Association for Development and Relief, the Yazidi House in Al-Jazeera, NLP organization, Sarah organization for combating violence against women
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail