Όσοι στηρίζουν με 1000 τον Τζο Μπάιντεν, να θυμηθούν τι συνέβη στις 24 Αυγούστου του 2016

Το φθινόπωρο του 2014 μια μεθοριακή πόλη της Συρίας, κουρδικού πληθυσμού, το Κομπάνι ή αλλιώς Αΐν αλ-Αράμπ, πολιορκήθηκε από το ISIS. Η ψυχωμένη αντίσταση των κατοίκων με τα καλάσνικοφ του 1970 που τους είχε αφήσει ο Ασαντ κέρδισε την προσοχή της κοινής γνώμης. Μετά από πολλές πιέσεις η αεροπορία των ΗΠΑ βοήθησε και οι Κούρδοι πέτυχαν έναν σπουδαίο θρίαμβο.

Του Στρατή Μαζίδη

Δεδομένης τότε πια της αποτυχίας του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) να ανατρέψει τον Ασαντ, οι ΗΠΑ χρειάζονταν κάποιον άλλο σύμμαχο στην περιοχή για να τα βάλει με το ISIS, με το οποίο δεν παίρνουμε κι όρκο ότι δεν υπάρχουν υπόγειες διασυνδέσεις. Τι καλύτερο από τους γεννημένους πολεμιστές, τους Κούρδους της YPG. Δεδομένου όμως ότι η Τουρκία την θεωρεί ως τη συριακή έκδοση του ΡΚΚ, οι ΗΠΑ επινόησαν τη γέννηση των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ο βασικός κορμός δεν είναι άλλος από την προαναφερθείσα κουρδική πολιτοφυλακή.

Οι SDF γεννήθηκαν το φθινόπωρο του 2015. Πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά του ISIS στο βορρά κινούμενες από ανατολή προς δύση. Οι επιτυχίες των Κούρδων άρχισαν να απασχολούν όλους όσους δεν επιθυμούν τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας με εδάφη που ανήκουν στη Συρία. Πρώτη εξ αυτών η Τουρκία. Οι SDF κέρδιζαν τη μία μάχη μετά την άλλη.

Το καλοκαίρι οι SDF πέρασαν τον Ευφράτη προς τα δυτικά κινούμενες προς τον έτερο κουρδικό θύλακα, το καντόνι της Αφρίν. Στις αρχές Ιουνίου του 2016 ξεκινά η μάχη της Ιεράπολης (Μανμπίζ), στις 8 Ιουνίου η πόλη περικυκλώνεται και στις αρχές Αυγούστου οι SDF ελέγχουν ολοκληρωτικά την πόλη. Ταυτόχρονα έχοντας επεκτείνει τον έλεγχό τους έως το χωριό Αρίμα, στα δυτικά της Ιεράπολης, απέχουν περίπου 55χλμ από το Ταλ Ριφαάτ του Αφρίν.

Ο περίφημος "κουρδικός διάδρομος" που θα ένωνε το ιρακινό Κουρδιστάν με τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας φτάνοντας σχεδόν πολύ κοντά στη βεράντα της ανατολικής Μεσογείου αρχίζει για κάποιους να είναι ορατός. Στην Τουρκία σημαίνει συναγερμός.

Τι συνέβη λοιπόν τότε; Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Τουρκία στις 24 Αυγούστου 2016 και συγκεκριμένα στην Αγκυρα, όπου είδε τον Ερντογάν. Μπορεί ένα από τα ζητήματα να ήταν και οι σχέσεις των δύο χωρών καθώς είχε προηγηθεί το πραξικόπημα, ωστόσο όλο το διάστημα της προέλασης των Κούρδων οι Τούρκοι έθεταν ως κόκκινη γραμμή να μην περάσουν τον Ευφράτη.

Θυμάστε τι ακολούθησε της επίσκεψης του Μπάιντεν;

> Άμεσα πάγωσε η προέλαση των SDF προς τα δυτικά.

> Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έλαβε χώρα η πρώτη από τις τρεις συνολικά τουρκικές εισβολές με την "Ασπίδα του Ευφράτη" στην περιοχή που μεσολαβούσε ανάμεσα στο Αφρίν και την Αρίμα. Οι Τούρκοι κι οι μισθοφόροι τους καταλαμβάνουν τις Τζαραμπλούς και Αλ Μπάμπ.

> Η συνέχεια γνωστή. Την άνοιξη του 2018 έρχεται ο Κλάδος Ελαίας στην Αφρίν με τους Κούρδους να λένε εγκληματικά όπως αποδείχθηκε "όχι" στον Ασαντ και την περιοχή να βασανίζεται ως σήμερα.

> Και στα τέλη του 2019 ήρθε και η τρίτη εισβολή στη ΒΑ Συρία με τους Τούρκους να παίρνουν στα χαρτιά της ανακωχής ό,τι απέτυχαν στη μάχη απέναντι σε μια ενωμένη δύναμη Σύριων και Κούρδων.

Ο λεγόμενος κουρδικός διάδρομος κατέληξε, έστω και προς ώρας, ένα χωλάκι που οδηγεί στον ακάλυπτο.

 Όσοι λοιπόν στηρίζουν με 1000 τον Τζο Μπάιντεν, να θυμηθούν τι συνέβη στις 24 Αυγούστου του 2016. Κυρίως τι ακολούθησε. Δε λέω ότι η λύση είναι ο Τραμπ. Η λύση είναι να ισχυροποιηθούμε εμείς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail