Το μαχητικό TF-X της Τουρκίας θα πετάξει το 2023, λέει ο Ερντογάν

Freepen.gr - Το εγχώριο μαχητικό TF-X πέμπτης γενιάς θα είναι έτοιμο να πετάξει το 2023, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιοδικό Kriter.

"Το πολεμικό αεροπλάνο μας, το οποίο θα χρησιμοποιεί εγχώριους πόρους σε κάθε στάδιο - από το σχεδιασμό έως την παραγωγή - θα βγει από το υπόστεγο για να πετάξει το 2023", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Ο Ερντογάν επαίνεσε τον ρόλο της κυβέρνησής του στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, λέγοντας ότι έχει φέρει την εγχώρια παραγωγή στον τομέα από 20% σε 70%.

Το mock-up του πρώτου εγχώριου μαχητικού της Τουρκίας αποκαλύφθηκε το 2019 και οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε από τον κατασκευαστή κινητήρων αεροδιαστημικής Turkish Aerospace Industries, θα είναι έτοιμο για το 2023.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η προθεσμία είναι υπερβολικά φιλόδοξη για τον μαχητικού διπλού κινητήρα παντός καιρού, επικαλούμενοι την αδυναμία της Τουρκίας να παράγει έναν πλήρως αυτόχθονα κινητήρα ως σημαντική καθυστέρηση στη φάση ανάπτυξης του μαχητικού.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είχε 62 αμυντικά projects μόνο όταν ανέλαβε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2002 και τώρα ο αριθμός πλησιάζει τα 700.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε ξεκινήσει 350 νέα προγράμματα", δήλωσε.

"Ενώ το 2002 τα αμυντικά έργα είχαν προϋπολογισμό 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο αριθμός αυτός έκτοτε αυξήθηκε κατά έντεκα φορές, φτάνοντας τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια".

Η Τουρκία κατατάσσεται 15η στον κόσμο σε αγορές όπλων (19 δισεκατομμύρια δολάρια) και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες το 2019 (24 τοις εκατό) μεταξύ των κορυφαίων 15 χωρών. Τα έσοδα για τις εταιρείες του τουρκικού αμυντικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail