Τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα

Μοιάζει παράλογο σε σχέση με τις σημερινές έκνομες τουρκικές διεκδικήσεις στα νοτιοανατολικά σύνορά μας, αλλά μόλις κάποιες δεκαετίες πριν, η γειτονική χώρα είχε εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό σε σχέση με την περιοχή.


Η αναδιανομή εδαφών μετά το πέρας το Β Παγκοσμίου Πολέμου και η προοπτική απόδοσης των Δωδεκανήσων από την ηττημένη Ιταλία στην Ελλάδα, έχει ως πιο ένθερμο υποστηρικτή της την Τουρκία… Το Νοέμβριο του 1944 το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μεταδίδει ότι «προ τριμήνου η τουρκική κυβέρνησις διαβεβαίωσε την ελληνικήν ότι η Τουρκία δεν έχει αξιώσεις επί της Δωδεκανήσου».

Στις 20 Νοεμβρίου 1944 μάλιστα στην τουρκική εφημερίδα «Τανίν» δημοσιεύεται αντίστοιχης λογικής άρθρο που υπογράφεται από τον δημοσιογράφου και βουλευτή Τζαχίτ Ναλσίν : «Τα Δωδεκάνησα ηδύναντο να ενδιαφέρουν εκ του πλησίον την Τουρκίαν. Η ιστορία έκαμε τας νήσους ταύτας ελληνικάς. Αλλά και η φύσις και η γεωγραφία τας έκαμον να εξαρτώνται απ’ ευθείας εκ της Ανατολής. Αι δύο αυταί συγκρουόμεναι αλήθειαι ηδύναντο να εξαφανισθούν, ει μη δι’ ενός λυσσώδους αγώνος μέχρι τελείας καταστροφής μιας των δυο μερίδων, ή δια της ιδρύσεως μιας ειλικρινούς φιλίας, της οποίας αι δύο μερίδες θα είχον αισθανθεί την ανάγκην. Το να περιέλθουν αι νήσοι αυταί εις χείρας της Ελλάδος αποτελεί την πλέον ισχυράν εγγύησιν δια την Τουρκίαν. Ελπίζομεν ότι του λοιπού δεν θα εμφανισθεί εκ νέου εις την Μεσόγειον μια κατακτητική δύναμις η οποία να διαταράξει την ειρήνη και την ασφάλειαν και να εκφοβίσει την Ελλάδα».

Όταν τον Φεβρουάριο του 1947 αποδίδονται επίσημα τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ανάμεσα στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, όπως διαβάζουμε σε εφημερίδα των ημερών, είναι και κάποια από την Κωνσταντινούπολη που αναφέρουν ότι «… οι Τούρκοι πανηγυρίζουν την απόδοση της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα, χωρίς να διατυπωθούν όροι περί παραχωρήσεως βάσεως εις τα Σοβιέτ»…
Δημοσίευμα των ημερών με πανηγυρικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και χάρτης της περιοχής.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.