Έχουν τη "λύση" οι Τούρκοι: «Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τους πυραύλους S-400 στη Λιβύη»

Freepen.gr - Η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ο εμπειρογνώμονας ρωσικών-τουρκικών σχέσεων Basel Haj Jasem σε άρθρο του στη Dailysabah.

Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας των τελευταίων αεροσκαφών F-35 πέρυσι αφού η Τουρκία αγόρασε τα S-400, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες stealth του νέου μαχητικού αεροσκάφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Τουρκία να πουλήσει τους πυραύλους S-400 σε τρίτους, να τους αναπτύξει σε άλλη χώρα ή να δεσμευτεί γραπτώς να μην ενεργοποιήσει το σύστημα.

"Ένα από τα πιο ευεργετικά σενάρια που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα τρία βασικά μέρη είναι η ανάπτυξη του συστήματος S-400 στη Λιβύη σύμφωνα με τις συμφωνίες ασφάλειας και στρατιωτικών μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης και μετά από συμφωνία με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Jasem σε άρθρο που γράφτηκε για το Daily Sabah. Και πράγματι τι ευεργετικό σενάριο, σχολιάζουμε εμείς, για την Αγκυρα που θα ήθελε με αυτόν τον πλάγιο τρόπο να ελέγχει νευραλγικό χώρο της ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα καλύπτοντας και την περιοχή της Κρήτης.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης.

"Δεδομένου ότι διακυβεύονται περισσότερα από ένα πυραυλικό σύστημα, η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, προτιμώντας να μη διακινδυνεύσει τις σχέσεις της και από τις δύο πλευρές εις βάρος της άλλης", δήλωσε ο Γιασέμ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail