Γαλλία ή Αίγυπτος πίσω από το Rafale που διέλυσε τους τουρκικούς στόχους στην al-Watiya;

ΑΡ
Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που στόχευαν την αεροπορική βάση al-Watiya στη δυτική Λιβύη ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα της επιτιθέμενης δύναμης στη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρεςπου διαθέτουν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη .

Παρουσίαση Freepen.gr 

Οι πηγές θεώρησαν την επίθεση μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους για την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικ;ής υποστήριξης πολιτοφυλακές της Τρίπολης προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς τη Σίρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως «απαράδεκτες», τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί.

Αλλά αυτή η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση al-Watiya έδειξε ότι οι κόκκινες γραμμές στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις κόκκινες γραμμές στην ξηρά που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι. Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών αεροσκαφών στο al-Watiya αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα που αναπτύσσεται στη Sirte, στη βάση al-Jufra και την ανατολική Λιβύη.

Ο Σίσι εξέφρασε τη δυνατότητα της χώρας του να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη να διασχίσει τη γραμμή της Σίρτης». Τόνισε επίσης ότι «όσον αφορά την ασφάλεια της Αιγύπτου, η al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη».

Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν  φωτογραφίες με συστοιχίες και ραντάρ πυραύλων Hawk, οι οποίες ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων που επλήγησαν στην al-Watiya.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από τη βάση al-Watiya μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις στη βάση, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης να καταλάβουν τη βάση. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής του αεροδρομίου σε τουρκική βάση, μια εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με ορισμένες ειδήσεις, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή του σε βάση του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε «ξένη αεροπορία» για το βομβαρδισμό της βάσης, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιτιθέμενων αεροσκαφών ούτε για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Παρόλο που τα τουρκικά και τα Κατάρ μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα στη βομβιστική επίθεση, η πηγή της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του al-Jamil, κοντά στη βάση.

Ένας συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού της Λιβύης που κατοικούσε στην περιοχή Zintan αποκάλυψε στο The Arab Weekly ότι μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βάση al-Watiya, όπου η Τουρκία είχε αναπτύξει F-16, αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Anka-S, υποστηριζόμενα από ένα σύστημα άμυνας Hawk MIM-23 με τα ραντάρ του.

Ο συνταξιούχος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι εννέα αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τις συνοικίες του al-Nadab στη βάση al-Watiya, τις οποίες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βάση είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους από τον περασμένο Μάιο. Στοχεύθηκαν επίσης τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Sungur, σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σύστημα παρεμβολής σημάτων Koral, το οποίο είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη βάση al-Watiya.

Πριν από αυτό, ένας αριθμός ακτιβιστών στις πόλεις της δυτικής ακτής της Λιβύης κυκλοφόρησαν βίντεο κλιπ που έδειχναν μια τουρκική στρατιωτική συνοδεία φορτωμένη με πολλούς εξοπλισμούς αεροπορικής άμυνας που κατευθύνονταν προς τη βάση al-Watiya που βρίσκεται περίπου 140 χλμ. Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη. Ο αξιωματικός της Λιβύης περιέγραψε τις επιδρομές στη βάση του Al-Watiya ως «ποιοτική αεροπορική επιχείρηση».

Από την πλευρά των επίσημων αρχών της Λιβύης στην Τρίπολη, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίδραση σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές που όλοι οι παρατηρητές είδαν ως «ασυνήθιστη» στρατιωτική επιχείρηση, και που φαίνεται να είναι το προοίμιο για τις ερχόμενες πολιτικές αλλαγές πέρα ​​από αυτό που επικρατεί σήμερα. Άνοιξε νέες πύλες για τον περιορισμό της τουρκικής επέκτασης στη Λιβύη. Αυτή η επέκταση έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω των περιφερειακών και διεθνών πιέσεων.

Το μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης Ιμπραήμ αλ-Ντάρσι δήλωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν από πολύ γνωστές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν «ένα σαφές μήνυμα και αποτελούν ένα ισχυρό και οδυνηρό χαστούκι στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των πληρεξουσίων του στη Λιβύη, ειδικά την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σαρράι.

Μιλώντας με το The Arab Weekly τηλεφωνικά από την ανατολική Λιβύη, ο Ντάρσι είπε ότι τα μηνύματα αυτών των επιδρομών «επιβεβαιώνουν ότι η λιβυκή αρένα δεν είναι κενή, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν σκληρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε, και η χρονική επιλογή ήταν άμεση προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντάς του ότι δεν θα διασταυρωθούν οι κόκκινες γραμμές, ειδικά μετά την αύξηση των τουρκικών κινήσεων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών για προετοιμασίες για επίθεση στην πόλη της Σίρτης και στη βάση της al-Jufra».

Η Τουρκία αύξησε τις προκλήσεις της στη Λιβύη. Η επίθεση στο al-Watiya πραγματοποιήθηκε μετά από τη διήμερη επίσκεψη στην Τρίπολη και τη Μισράτα από τον Akar και τον Τούρκο Αρχηγό  Yasar Gular, κατά τη διάρκεια των οποίων επιθεώρησαν Τούρκους στρατιώτες και τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο πόλεις.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, ο Άκαρ είπε ότι «το όνειρο του Χάφταρ για τον έλεγχο ολόκληρης της Λιβύης επρόκειτο να επιτευχθεί, αλλά οι συνεισφορές σας άλλαξαν την ισορροπία ισχύος και έβαλαν τέλος σε αυτό, και δεν είναι μόνο ο Τύπος που λέει αυτό, αλλά κύκλοι λήψης αποφάσεων και στρατιωτικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα. Όλοι είπαν ότι οι Τούρκοι ήρθαν εδώ και άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλάζοντας την ίδια κατάσταση με τον Χάφταρ».

Αμέσως μετά, ο Χαλίφα Χαφτάρ απάντησε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ένα μήνυμα που ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι παρών σταθερά, πραγματοποιώντας περιηγήσεις επιθεώρησης που περιελάμβαναν έναν αριθμό στρατοπέδων από τις μονάδες μάχης του LNA στην πόλη της Βεγγάζης, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Γαριούνις, που φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 αξιωματικούς, αξιωματικούς και στρατιώτες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail