Η Αγία Σοφία, η Ροτόντα, ο Ερντογάν και οι πικρές αλήθειες

Η οργή αυτή είναι δικαιολογημένη, γιατί η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της χριστιανοσύνης. Όχι μόνο της ελληνικής χριστιανοσύνης, αλλά και της παγκόσμιας. Η οργή είναι δικαιολογημένη, αλλά ωστόσο θα πρέπει να πούμε και κάποιες πικρές αλήθειες:


1η αλήθεια: ποια είναι η εικόνα του χριστιανικού κόσμου που δίνουν οι εκατομμύρια χριστιανοί επισκέπτες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αγία Σοφία;

Οι χιλιάδες τουρίστες και τουρίστριες που επισκέπτονται καθημερινά την Αγία Σοφία με αδαμιαία περιβολή, επαγγελόμενοι την χριστιανική ιδιότητα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και Έλληνες/Ελληνίδες, ποιον σεβασμό δείχνουν στον Ιερό αυτόν Ναό της Ορθοδοξίας;

Δείχνουμε σεβασμό στον χώρο, όταν ημίγυμνες τουρίστριες, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και Ελληνίδες, πατούν εκεί που άλλοτε ήταν η αγία Τράπεζα και το ιερό της Αγίας Σοφίας; Αυτόν τον χριστιανισμό διδάσκουμε στους μουσουλμάνους;

2η πικρή αλήθεια: στην Ελλάδα υπάρχουν ναοί με τεράστια ιστορία, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στην λατρεία της Εκκλησίας μας, αλλά υφίστανται βάναυσες προσβολές.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αλλά απλά να υπενθυμίσουμε την περίπτωση της Ροτόντας, η οποία έχει μία λειτουργική χριστιανική ζωή 1.300 ετών, και μάλιστα ήταν και μητροπολιτικός ναός της Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς αυτός ο ναός αντιμετωπίζεται από την Ελληνική Πολιτεία ως μνημείο, και όχι ως ναός.

Λένε ότι επειδή ξεκίνησε ως ειδωλολατρικό μνημείο, και μετά την οθωμανική κατάκτηση μετατράπηκε σε τζαμί, δεν πρέπει να αποδοθεί στην Εκκλησία. Ξεχνούν όμως ότι οι ειδωλολάτρες εξέλιπαν από την Ελλάδα από τον 4ο αιώνα και ότι σε τζαμί μετατράπηκε με το δίκαιο του γιαταγιανιού.

Και δυστυχώς στην σύγχρονη εποχή η Ελληνική Πολιτεία έφτασε στο σημείο να διοργανώνει μέσα στον ναό φεστιβάλ κινηματογράφου, προβάλλοντας σκηνές που μολύνουν τον χώρο ενός ναού.

Για αυτό λοιπόν ας μην καταριόμαστε τον Ερντογάν, ούτε μας φταίει αυτός, αλλά πρώτα πρώτα να αναζητήσουμε τα αίτια στην πορεία που ακολουθούμε ως έθνος, στην εγκατάλειψη των χριστιανικών ηθών μας, και στην απώλεια της χριστιανικής μας ταυτότητας.

Τί είπε ο Ερντογάν; Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί για 4,5 αιώνες και την επέστρεψα στην λατρεία του Αλλάχ.
Τί θα έπρεπε να πούμε εμείς; Η Αγία Σοφία ήταν ναός για 1000 χρόνια και την κάνατε τζαμί με το δίκαιο του γιαταγιανιού, όπως είπε Κούρδισσα βουλευτής.

Όπως δώσατε χώρο για τζαμί, δώστε μας χώρο για την χριστιανική λατρεία. Αυτό έπρεπε να είναι το αίτημα της Ελληνικής Πολιτείας.

Τα περί μνημείων πολιτισμού, μνημείων της Unesco, αρχαιολογικού χώρου κ.λπ. είναι άχρωμα και άοσμα, μη ρεαλιστικά, απέναντι σε έναν φανατικό μουσουλμάνο, συνεργάτη του ISIS.

Το αίτημά μας πρέπει να είναι ένα και σταθερό: όπως άνοιξε η Αγία Σοφία για τους μουσουλμάνους σαν θρησκευτικός χώρος, να ανοίξει και για μας τους χριστιανούς σαν ναός.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.