Οι Ελληνες πρέπει να διαλέξουν: Ή αναδρομικά για το σήμερα ή καταδρομικά για το αύριο

U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 1st Class RJ Stratchko/Released
Η κυβέρνηση που ανέλαβε την ευθύνη του τόπου πριν από περίπου ένα χρόνο, έτυχε της επιλογής αρκετών υπό το πρίσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Εκτιμούσαν πως θα υπήρχε αλλαγή πολιτικής. Ωστόσο οι παλιοί και σταθεροί αναγνώστες θα θυμούνται ότι επαναλαμβάνε κουραστικά πως απλά αλλάζει το χρώμα και προστίθεται μια γραβάτα.

Του Στρατή Μαζίδη

Θα ρωτήσει κανείς, προλαβαίναμε; Εξαρτάται από τον προορισμό μας. Με 35-37 δις μαξιλάρι προλαβαίναμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε. Προλαβαίναμε πχ να πάρουμε εμείς τις δύο ιταλικές ολοκαίνουριες FREMM αντί για την Αίγυπτο. Προλαβαίναμε πχ να πούμε στον κ. Μακρόν ότι "ξέρεις, ψωνίζουμε από σένα, έχουμε τα ίδια συμφέροντα, έχουμε αναδείξει διαχρονικά τα όπλα σου και πρέπει τώρα να μας καλύψεις, όχι να μας ξεζουμίσεις". Προλαβαίναμε πχ να αγοράσουμε συστήματα πυραύλων μικρής εμβέλειας που να κάνουν το Αιγαίο αδιαπέραστο.

Σε δώδεκα μήνες πολλά προλαβαίναμε και σίγουρα θα συζητούσαμε με άλλες συνθήκες. Όταν όμως η κυβέρνηση του να μην είμαστε μονοφαγάδες παρέδωσε σε μια άλλη του ας χάσουμε το Κ [Καστελόριζο] για να διασφαλίσουμε το Λ [Λέρος], τότε δεν έχουμε λόγο να προλάβουμε κάτι. Απλά συζητάμε και ξανασυζητάμε κοροϊδεύοντας εαυτούς και αλλήλους.

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι κυριολεκτικό. Είναι όμως μεταφορικό και υπαρξιακό ως προς την κοσμοθεωρία μας μετά το 1974. Έχουμε έναν εθνικό στόχο; Πιστεύουμε ότι αξίζει να υπάρχουμε και στο μέλλον; Θέλουμε να υπάρχουμε στο μέλλον; Διεκδικούμε ή απλά μικραίνουμε; Ας μην ξεχνάμε ότι η πτωχή κάποτε Ελλάδα αποκτώντας από σπόντα το Αβέρωφ κυριάρχησε στο Αιγαίο.

Αν δε μας ενδιαφέρει το αύριο και τι είδους χώρα [ή μήπως χώρο] θα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά, τότε ας τα κάνουμε αναδρομικά, επιδόματα και διορισμούς. Αν όμως θέλουμε αυτό το οικοπεδάκι δικό μας και να το χαρούν οι επόμενοι, τότε χρειαζόμαστε καταδρομικά.

Είναι θέμα επιλογής. Όσο για τους πολιτικούς, θα το πάρουν το μήνυμα όποιο κι αν είναι. Αυτοί πρωτίστως ενδιαφέρονται για την καριέρα τους και για αυτό κάνουν ό,τι τους προστάζουν εν γένει οι ψηφοφόροι τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail