κ. Πρωθυπουργέ κάτι άκουσα ότι την Αγία Σοφία οικοδόμησε ως εκκλησία κάποιος...Ιουστινιανός. Ισχύει;

Περιδιαβαίνοντας το twitter διάβασα μια σειρά φρέσκων τιτιβισμάτων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα κείμενο περίπου δέκα γραμμών.

Του Στρατή Μαζίδη

Συγκεκριμένα έγραψε ο πρωθυπουργός:

Η Αγία Σοφία ακολούθησε μία οικουμενική τροχιά και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο. Η ιστορία διδάσκει πως η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών και ότι τα μνημεία τελικά δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται.

Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκει ακλόνητη, διατηρώντας την ακτινοβολία που εκπέμπει από τον 6ο αιώνα, με εμβέλεια που απλώνεται πάνω από χώρες και θρησκείες και με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές μίας διοικητικής απόφασης.

Απέναντι σε αυτή τη μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας, η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και του πολιτισμού δεν μπορεί να μείνει αιχμάλωτο πολιτικών χειρισμών.

κ. Πρωθυπουργέ στο σχολείο αλλά και σε όσα ιστορικά βιβλία / κείμενα διάβασα, έμαθα ότι η Αγία Σοφία δεν ακολούθησε καμία...τροχιά αλλά αποτέλεσε τρόπον τινά έπαθλο των κατακτητών οι οποίοι μπαίνοντας στην Πόλη έσφαξαν χιλιάδες αθώων ανθρώπων που είχαν τρέξει στην εκκλησία για να γλυτώσουν.

Επίσης είχα ακούσει ότι κάποιος Ιουστινιανός, που είχε κάνει τη Μεσόγειο ξανά ρωμαϊκή [και όχι βυζαντινή, πρόκειται για φράγκικο όρο του 17ου αιώνα] λίμνη, την οικοδόμησε ως χριστιανικό ναό, την αφιέρωσε στη σοφία του Θεού και ως τέτοιος λειτούργησε παραπάνω από 900 χρόνια;

Είναι αλήθεια;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail