Ο Ερντογάν μπορεί να διακινδυνεύσει το κεφάλι του με το παιχνίδι της Λιβύης

Freepen.gr - Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, ίσως η μεγαλύτερη ξένη περιπέτειά της μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της βασιλείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση αποτυχίας, δήλωσε ο αρθρογράφος και πολιτικός επιστήμονας Τσενγκίζ Ακτάρ σε συνομιλία με τον Γιαβούζ Μπάινταρ, τον αρχισυντάκτη του ahvalnews.com.

Η υποστήριξη του τουρκικού στρατού στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη στη μάχη εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) έσπασε το στρατηγικό αδιέξοδο στη χώρα και επιτάχυνε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η παρέμβαση της Τουρκίας έρχεται σε μια στιγμή που οι εντάσεις έχουν επίσης κλιμακωθεί στην περιοχή για τους δυνητικά πλούσιους πόρους υδρογονανθράκων στην Κύπρο και το έργο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που αποκλείει την Τουρκία.

Ενώ παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στη GNA, η Άγκυρα υπέγραψε ναυτική συμφωνία με την Τρίπολη τον Νοέμβριο, όπου η Τουρκία και η Λιβύη καθίστανται θαλάσσιοι γείτονες, με την επικράτεια που διεκδικεί η Τουρκία να διασχίζει την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο έχουν κηρύξει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Σε περίπτωση πτώσης της GNA, η Τουρκία θα χάσει τη μόνη διεθνή υποστήριξη για τους ισχυρισμούς της.

Ο συντάκτης του Ahval, Yavuz Baydar προέβη σε συγκρίσεις μεταξύ των κινήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη και της απόφασης της ύστερης οθωμανικής κυβέρνησης να σύρει τη χώρα σε πόλεμο το 1914, υποδηλώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να τελειώσει σε ένα τόσο βαθύ δράμα όπως πριν από εκατό χρόνια. Η στρατιωτική ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδήγησε στη διάλυση της το 1921.

Η αποτυχία στη Λιβύη μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος του καθεστώτος Ερντογάν, διότι αυτή είναι η πιο περιπετειώδης κίνηση οποιασδήποτε τουρκικής κυβέρνησης στην πρόσφατη μνήμη και μια μεγάλη αποτυχία εκεί θα κόστιζε μεγάλο χρόνο στον Ερντογάν, δήλωσε ο Ακτάρ στον Μπαϊντάρ.

Οι εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εκτιμήσεις παίζουν σίγουρα στην παρέμβαση του Ερντογάν στη Λιβύη, με την ανησυχία του κοινού για την πολεμική οικονομία της Τουρκίας και τη δύναμη της πολιτικής της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Aktar.

Η Άγκυρα χρειάζεται συνεχή δράση "για να κρύψει ό, τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στη χώρα και είναι πολύ χαρούμενη που βλέπουμε συζητήσεις για τον νικηφόρο τουρκικό στρατό να τρέχει σε όλο τον κόσμο", ως περισπασμός, είπε ο Aktar.

Η Τουρκία παρενέβη στρατιωτικά στη Συρία, τη Λιβύη και ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ στις 17 Ιουνίου κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο σε διάφορα μέτωπα λόγω της σοβαρής οικονομικής ύφεσης στη χώρα, δήλωσε ο Aktar.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν δεν ταιριάζουν με τους οικονομικούς αριθμούς. "Η Τουρκία απλά δεν έχει τις δυνατότητες", είπε.

Εν τω μεταξύ, η κλιμακούμενη διεθνοποίηση της σύγκρουσης στη Λιβύη περιπλέκει τα πράγματα για την Τουρκία. Το Κατάρ έχει επίσης υποστηρίξει την GNA, ενώ ο LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία.

Ωστόσο, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εμπλακεί αποφασιστικά στη σύγκρουση στη Λιβύη, η οποία εξυπηρετεί τα σχέδια του Ερντογάν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο Μπάινταρ.

«Όταν η ιστορία γράφεται στο μέλλον και εάν αυτή η σύγκρουση εκτοξευτεί σε κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί, θα βαρύνει όλη την ευθύνη τον Τραμπ», είπε ο Μπάινταρ. «Επειδή ο Ερντογάν είναι επιτυχής με αυτήν την πολιτική, θα πρέπει να έχει συνέχεια την αναποφάσιστη άποψη του Τραμπ για τη Λιβύη».

Ο Ερντογάν είναι επιρρεπής σε σοβαρά λάθη λόγω της υπερβολικής εμπιστοσύνης του, σχολιάζει ο Ακτάρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail