Ορούτς Ρέις: Το κακό και το χείριστο σενάριο λόγω ολιγόπιστης πολιτικής ηγεσίας;

Στις 30-31 Ιανουαρίου 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρεΐς» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από το ανατολικό άκρο της, εκεί όπου υποτίθεται ότι εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ, άπλωσε τα καλώδιά του και διενήργησε σεισμικές έρευνες ανενόχλητο επί 12 ώρες πλέοντας με ταχύτητα 3-5 κόμβων σε πολύ ήρεμη θάλασσα, συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες οι οποίες το παρακολουθούσαν από αρκετή απόσταση. 


Η Ελλάδα τότε περιορίστηκε να στείλει μία δική της φρεγάτα η οποία όμως έμεινε 40 μίλια μακριά από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και δεν μπορούσε ούτε καν να εξακριβώσει αν αυτό εκτελούσε έρευνες ή όχι. Γι’ αυτό χρειάστηκε να πετάξει αεροσκάφος F-16 από τον Άραξο εφοδιασμένο με ειδικό ατρακτίδιο αναγνώρισης προκειμένου να φωτογραφίσει το τουρκικό πλοίο. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν αντέδρασε δυναμικά για να εμποδίσει την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ήταν το γνωστό αχαρακτήριστο επιχείρημα ότι το «Ορούτς Ρεΐς» «το παρέσυρε ο άνεμος» και βρέθηκε τυχαία στα νερά μας.

Εφόσον λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε σε εκείνη την πρώτη απόπειρα των Τούρκων να πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα που ισχυριζόμαστε πως είναι δική μας με βάση τον περίφημο «χάρτη Μανιάτη», τι λόγο έχουμε να πιστέψουμε ότι θα αντιδράσει τώρα που το ίδιο τουρκικό πλοίο σκοπεύει να εισχωρήσει μερικά μίλια δυτικότερα; Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να κρυφτεί πίσω από ένα ξεδιάντροπο ψέμα μία φορά, γιατί να μην το κάνει και δεύτερη; Έχουμε άλλωστε κι άλλο πρόσφατο παράδειγμα με τα πολυάριθμα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη που αλώνιζαν στα νερά της Μυκόνου επί εβδομάδες ψαρεύοντας παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, και η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι απλώς αναζητούσαν προσωρινό καταφύγιο από την κακοκαιρία! Το ψέμα η κυβέρνηση το έχει κυριολεκτικά στην τσέπη, κάθε φορά που χρειάζεται να καλύψει τη φοβική της στάση απέναντι στην Τουρκία. Το έχουμε δει, το ξέρουμε, το έχουμε εμπεδώσει πια.

Δεν υπάρχει πιστεύω Έλληνας που να μην θέλει να δει την πατρίδα του να λαμβάνει μία εθνικά αξιοπρεπή στάση έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Όλοι θα θέλαμε να δούμε την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις να είναι πραγματικά έτοιμες και αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στην άλλη πλευρά. Είναι άλλο πράγμα όμως το ευκταίο, και άλλο αυτό που πιθανότατα θα συμβεί με βάση τα δείγματα γραφής που έχουμε διαχρονικά από τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες. Παρά την κινητοποίηση του ελληνικού στόλου, την ανάκληση των αδειών του προσωπικού του, και την κήρυξη ετοιμότητας στην πολεμική αεροπορία, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ σκοπεύει να αντιδράσει δυναμικά στη νέα τουρκική πρόκληση και ότι θέλει να αποφύγει πάση θυσία την κλιμάκωση.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί τη στρατιωτική βία έναν απεχθή αναχρονισμό. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα στρατιωτικά ζητήματα, δεν γνωρίζει τίποτα από χειρισμό στρατιωτικών κρίσεων και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και να τον εμπιστευτεί στους στρατιωτικούς. Γι’ αυτό άλλωστε έχει φροντίσει να κρατά ανοιχτό τον μυστικό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ερντογάν (όπως αποδείχτηκε περίτρανα πριν λίγες μέρες με την αποκάλυψη της κρυφής ελληνοτουρκικής συνάντησης διπλωματών στο Βερολίνο), όπου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια τι συζητείται και τι συμφωνείται εν αγνοία του ελληνικού λαού. Το σίγουρο είναι ότι με την προοπτική της διαχείρισης κονδυλίων ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ (από τα οποία 60 δις δωρεάν) που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα έξι χρόνια από την ΕΕ, και με τη δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σταθερά πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες με δυναμική να διευρυνθεί περαιτέρω εξαιτίας των σκανδάλων που συνεχώς βγαίνουν στο φως, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει ο Μητσοτάκης εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να απαντήσουν δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις. Είναι πολύ έμπειρος και κυνικός για να παίξει το πολιτικό του μέλλον στα ζάρια του πολέμου.

Τις προσεχείς μέρες, εφόσον τελικά το «Ορούτς Ρεΐς» εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως ανακοινώθηκε, εκτιμώ ότι λόγω της ολίγιστης πολιτικής ηγεσίας που έχουμε θα υπάρξουν για εμάς μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις – το κακό σενάριο και το χείριστο σενάριο. Το κακό σενάριο είναι ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του να ψάξουν, ως συνήθως, να βρουν εύσχημες δικαιολογίες για την παθητικότητά τους, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι τουρκικές παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα γίνονται μεσοπέλαγα, με αυτόπτες μάρτυρες μόνο το στρατιωτικό προσωπικό των δύο χωρών. Έτσι, ελέγχοντας την ενημέρωση, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό κάνοντας το άσπρο μαύρο και εφευρίσκοντας απίθανα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει το ότι απλώς παρακολουθεί τους Τούρκους με σταυρωμένα τα χέρια. Μία δικαιολογία θα μπορούσε να είναι ότι το ερευνητικό σκάφος έπλευσε αποκλειστικά σε διεθνή ύδατα και επειδή δεν άγγιξε κατά κανέναν τρόπο τον βυθό δεν δικαιούτο η Ελλάδα να το παρεμποδίσει. Μία άλλη δικαιολογία που πιθανώς να ακούσουμε είναι ότι το «Ορούτς Ρεΐς» έπλευσε μέσα στην αιγυπτιακή και όχι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί στα διπλωματικά παζάρια που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Κάιρο πίσω από κλειστές πόρτες. Και άντε να αποδείξει κανείς μετά αν η ελληνική κυβέρνηση ψεύδεται ή όχι.

Το χείριστο σενάριο είναι να συμβεί ένα σύντομο θερμό επεισόδιο στο οποίο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα «φάνε ξύλο» και θα υποστούν ανθρώπινες απώλειες, χωρίς πιθανώς να τους δοθεί καν η άδεια από την πολιτική ηγεσία να απαντήσουν κατά των Τούρκων με τον ίδιο τρόπο. Έτσι θα προκληθεί ισχυρό σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα οδηγήσει φυσικά στην ικανοποίηση σχεδόν όλων των τουρκικών αξιώσεων περί «γαλάζιας πατρίδας» χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να υποστούμε το κακό σενάριο παρά το χείριστο, διότι θα είναι κρίμα να χάσουν τη ζωή τους αθώοι Έλληνες μόνο και μόνο για να υλοποιηθεί μία μυστική προειλημμένη συμφωνία.

Υ.Γ. Επειδή διαπιστώνω ότι κάποιοι σχολιαστές δυστυχώς άλλα διαβάζουν και άλλα καταλαβαίνουν, δηλώνω ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ανοίξουν πυρ κατά των Τούρκων στον αέρα ή στη θάλασσα για να αποκρούσουν την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας μας, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα επαινέσω δημοσίως την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.