Ο Δράκος του τουρκικού παραμυθιού της αμυντικής βιομηχανίας φλογίζει άσχημα το αφήγημα

Freepen.gr - Η Τουρκία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες πηγές για μεγάλο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της, παρά το γεγονός ότι καυχιέται πως η αμυντική της βιομηχανία είναι σύμβολο της ανεξαρτησίας της, δήλωσε ο δημοσιογράφος Paul Iddon.

Η χώρα θα παραμείνει εξαρτημένη από ξένους προμηθευτές για αρκετό καιρό ακόμη, δήλωσε ο Iddon σε άρθρο του για το περιοδικό Forbes το σαββατοκύριακο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι η χώρα θα τερματίσει κάθε εξάρτηση από ξένους προμηθευτές για κατασκευή όπλων στην εκατονταετία της χώρας το 2023, αλλά αυτός ο στόχος δε θα είναι δυνατός, ακόμη και μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο Iddon.

Ο Iddon έδωσε το παράδειγμα του εθνικού πολεμικού πλοίου MILGEM της Τουρκίας, το οποίο είπε ότι ήταν εντυπωσιακό και αύξησε το μέγεθος και τη δύναμη του τουρκικού ναυτικού. Αλλά μόνο το 60 τοις εκατό των ανταλλακτικών που παρέχονται για την κατασκευή φρεγάτων και κορβετών είναι τοπικά, είπε.

Ένα παρόμοιο έργο για την κατασκευή του επερχόμενου αμφίβιου επιθετικού πλοίου, του TCG Anadolu, το οποίο θα γίνει η ναυαρχίδα του τουρκικού ναυτικού, έχει το ίδιο σχέδιο με τον Ισπανικό Juan Carlos I, αναφέρει ο Iddon.

Εν τω μεταξύ, το ελικόπτερο επίθεσης T129 ATAK της Τουρκίας μοιάζει εμφανώς με το AgustaWestland A129, επειδή βασίζεται στην ίδια αεροπορική φιλοσοφία και στη συνέχεια εφοδιάζεται με τουρκικά συστήματα αεροπλοΐας και όπλα, είπε.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από το ξένο υλικό για την κατασκευή του ελικοπτέρου τονίστηκε όταν προσπάθησε να συνάψει συμφωνία με το Πακιστάν για να πουλήσει έναν στόλο 30 μονάδων για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μόνο για να ειπωθεί ότι χρειαζόταν αμερικανικές άδειες εξαγωγής, καθώς το αεροσκάφος είχε εξαρτήματα κινητήρων που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Το κύριο άρμα μάχης Altay βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο K2 Black Panther της Νότιας Κορέας, ενώ τα πυροβόλα όπλα T-155 Fırtına της Τουρκίας βασίζονται στο σύστημα K-9 Thunder της Νότιας Κορέας και έχουν κατασκευαστεί με άδεια με τούρκικα εξαρτήματα και τροποποιήσεις, γράφει ο Iddon.

Τα έργα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι γηγενή συστήματα, αλλά μάλλον κατασκευασμένες από την Τουρκία παραλλαγές ξένων συστημάτων, τονίζει.

Η Τουρκία έχει κατασκευάσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για χρόνια, αλλά ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει τα αεροπλάνα από το μηδέν, δήλωσε ο Iddon.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail