Πέντε χώρες ζητούν από τον ΟΗΕ να μην καταχωρίσει το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράζ

Freepen.gr - Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Ελλάδα και η Κύπρος κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην καταχωρίσουν τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Fayez al-Sarraj, σύμφωνα με μια καλά τοποθετημένη πηγή στον ΟΗΕ της αιγυπτιακής Ahram.

Οι πέντε χώρες έστειλαν note verbale στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι παράνομη και δεν μπορεί να εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Τουρκία και ο επικεφαλής της GNA, Φαγέζ αλ Σαράζ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η note verbale εξέτασε το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις διαδικασίες καταχώρησης διεθνών συμβάσεων στον ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε διεθνής σύμβαση ή συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ για να εγγραφεί στη Γραμματεία του ΟΗΕ, ένα θέμα που δεν ισχύει για το υπογεγραμμένο μνημόνιο, ειδικά αφού ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh, στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ, απέρριψε τη συμφωνία.

Η note verbale τόνισε επίσης τη σημασία της συνεκτίμησης των αποτελεσμάτων της Συμφωνίας του Skhirat, αναφέροντας ότι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Sarraj παραβιάζει τις διατάξεις της συμφωνίας.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επομένως, η τουρκική συμφωνία είναι παράνομη και δεν πρέπει να καταχωριστεί για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.