Το ζήτημα: Γαλλία, εξοπλιστικά, συμμαχία, πετρέλαια

12019 / pixabay
Η χρονική μετάθεση (και όχι ακύρωση) του προγραμματος προμήθειας των Μπελχαρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και είναι λογικό αφού έγινε την ίδια ακριβώς στιγμή που η Τουρκική προκλητικοτητα χτυπούσε κόκκινο.

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Τι ισχύει όμως;

Το γενικότερο ζήτημα Γαλλία δεν πρέπει να το εξετάζουμε σαν μονάδα. Με την Γαλλία διαχρονικά έχουμε άριστες σχέσεις όχι μόνο γιατί έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα, κυρίως όμως γιατί η Γαλλία έχει αντίθετα συμφέροντα με την Τουρκία...

Ισχύει δηλαδή ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι ο καλύτερος μου φίλος...

Η Γαλλία είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο από τη στιγμή που θα βγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες θα αποτελεί τη μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρώπης ενώ ακόμα και αυτή τη στιγμή που η Βρετανία είναι εντός έχει τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης.

Είναι η μοναδική χώρα της Ένωσης που παράγει το σύνολο των οπλικών συστημάτων που χρειάζεται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των σωμάτων της.

Οι Γάλλοι είναι αυτοί οι οποίοι έβαλαν όχι απλά τα θεμέλια αλλά όρισαν και τους κανόνες με βάση τους οποίους λειτουργούν οι ιδιωτικοί στρατοί σε όλο τον κόσμο. Με την λεγεώνα των ξένων πού ιδρύθηκε εκατό χρόνια νωρίτερα από κάθε άλλο ιδιωτικό στρατό στον κόσμο επιχείρει σε πάρα πολλές χώρες στον πλανήτη με έμφαση τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Πάνω στα χνάρια της Λεγεώνας των Ξένων πατούν η αμερικανική Blackwater, νυν Academi, ξ ρωσικη Wagner, η τουρκική Stadat και όλοι οι ιδιωτικοί στρατοί... Και πάλι όμως κανείς δεν λειτουργεί με τους κανόνες και τον κώδικα των θρυλικών Λεγεωνάριων...

Η Γαλλία έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει και να παράξει οπλικά συστήματα τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα τόσο στα αμερικανικά όσο και στα ρωσικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Γαλλία προμηθεύει τον ένατο ισχυρότερο στρατό του κόσμου, την Αίγυπτο με την οποία επίσης έχουμε κοινούς εχθρούς και κοινά συμφέροντα (υπόψη η Τουρκία είναι 11η στην παγκόσμια κατάταξη και εμείς στην 33η, ενώ σε απευθείας σύγκριση μόνον των αεροπορικών και του ναυτικού πάμε χέρι χερι στην 11η και 14η παγκόσμια θεση)

Όλα αυτά καλά, όμως το μέγα ερώτημα είναι. Μπορούν δύο Μπελχαρα να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Ούτε μπορείς να έχεις 2 φρεγάτες μόνιμα σε υπηρεσία, και σίγουρα τα 800+ μίλια που είναι από την Αλεξανδρούπολη έως τα όρια με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν καλύπτονται με δύο μόνο πλοία.

Επίσης το πρόβλημα με την Τουρκία το έχουμε από χθες, σήμερα γιγαντώνεται και κανείς δεν ξέρει το θα έχει γίνει μέσα στους επόμενους 36 μήνες που θα παραδοθούν, αν τελικά παραδοθούν λ, οι Μπελχαρα.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται ΤΩΡΑ και όχι σε πέντε χρόνια 8 πλοία για μπορέσει να ισοσκελισει κάπως τη διαφορά στο Αιγαίο. Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κατηγορίας ΜΕΚΟ θα μπαλαντσαρει αρκετά το ζυγό αλλά είναι μια πρώτη καλή λύση και πάλι όμως πρέπει οι φρεγάτες τύπου s να πάνε για απόσυρση,.οπότε πρέπει να μπουν στο ναύσταθμο τουλάχιστον άλλα 6 πλοία.

Η ναυπήγηση των τελευταίων ΤΠΚ τύπου Ρουσσεν ήδη βοηθούν αρκετά το ισοζύγιο (πόσο μάλλον όταν οι Τούρκοι αυτές τις μέρες τις έψαχναν σαν τρελοί και δεν τις έβρισκαν) όμως δεν επαρκούν. Είναι αδιανόητο σε μια χώρα να τα προβλήματα γειτνίασης όπως η δική μας να βάζεις ΤΠΚ να κάνουν τη δουλειά μιας κορβέτας ή ενός destroyer...

Στις διαπραγματεύσεις για άμεση αγορά μεταχειρισμένων πλοίων πλέον έχουν μπει όλοι οι μεγάλοι παίχτες συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων. Η χώρα μας παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να συνδιάσει τα οπλικά συστήματα με γενικότερες αμυντικές συμφωνίες. Αυτό θεωρητικά δεν είναι λάθος αλλά όπως είπαμε και πρόσφατα τα τεντωμένα σχοινιά είναι σαν τα μεταξωτά βρακιά χρειάζονται επιδέξιους κώλους...

Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ με την Αμερική για την αναβάθμιση το 2025 και αυτή,. των F16 στην κατηγορία viber στραγγιξε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Βάλτε τώρα και την παρούσα κατάσταση και θα καταλάβατε τι εκρηκτικό μείγμα έχει δημιουργηθεί...

Και κάπου εκεί μπαίνουν στη μέσα τα πετρέλαια...

Βλέπετε πάντα υπάρχει η λύση της εξόφλησης σε είδος αλλά αυτό δύσκολα περνάει στο εσωτερικό της χώρας μας Και κάπου πιστεύω πως η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες τέσσερις μέρες βολεύει τους πάντες...
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.