Δένδιας: Αν η Ευρώπη δεν αποτρέψει την Τουρκία, δε θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί!

Freepen.gr - Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει ικανές Ενοπλες Δυνάμεις και πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δε λάβει γρήγορα θέση ώστε να αποτρέψει την τουρκική προκλητικότητα, τότε δε θα της αρέσει καθόλου ό,τι συμβεί, εξέφρασε μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι διεθνές θέμα. Υπουργέ, θέλω το εξής: ο Ερντογάν αυτό που λέει, το κάνει. Είπε «θα πάω στη Λιβύη, θα συνάψω συμφωνία, θα κάνω…» το έκανε. Είπε για την Αγιά Σοφιά, θα το κάνει. Σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου, κοντά στην Κρήτη, ή οτιδήποτε άλλο, η θέση της Ελλάδας θα είναι αυτό που περιμένουμε στη Σύνοδο Κορυφής; Ότι «μη τολμήσεις Ερντογάν προς τα δικά μας σημεία, προς τη δική μας υφαλοκρηπίδα, ή τα δικά μας σημεία κυριαρχίας»;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που περιμένουμε να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε αύριο, είναι το πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας – μέλους όπως η Ελλάδα.

Υπάρχει και μια ποιοτική διαφορά την οποία έχω εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους μου και το έχει πει ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης με κάθε τόνο: η Ελλάδα εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις και ικανές Ένοπλες Δυνάμεις.

Άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαν τι θα συμβεί δηλαδή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά δεν θέλω να χρησιμοποιώ ούτε λέξεις, ούτε εκφράσεις, είμαι Υπουργός Εξωτερικών και μετράω και το «και». Όμως έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμείνουμε αδρανείς με κανένα τρόπο.

Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας, δεν μας τα έδωσε κανείς για να τα διαχειριστούμε προς διάθεση, μόνο δικαίωμα προστασίας τους έχουμε και με αυτό τον τρόπο συνταγματικά θα ενεργήσει η ελληνική πολιτεία: θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail