Ξήλωμα του Σαράζ και νέα κυβέρνηση στη Λιβύη ζητά η Αίγυπτος

Freepen.gr - Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε ότι η σταθερότητα στη Λιβύη εξαρτάται από την αναδιάρθρωση του Προεδρικού Συμβουλίου, ήτοι την απομάκρυνση του Φαγέζ αλ Σαράζ, τη δημιουργία ανεξάρτητης κυβέρνησης, τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενοποίηση του στρατού και τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής του πλούτου.

Κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, ο Shoukry επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος δε θα επιτρέψει στις πολιτοφυλακές να απειλήσουν την ασφάλειά της, λέγοντας: «Δεν θα ανεχτούμε αυτούς τους κινδύνους για τη χώρα μας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λιβύη», προσθέτοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος επανεμφανίστηκε ξανά σε ορισμένες δυτικές πόλεις, ειδικά στη Σαμπρατάχ.

Ο Shoukry στηλίτευσε επίσης τις περιφερειακές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στη Λιβύη στέλνοντας μαχητές στη χώρα σε καθημερινή βάση. Αυτό απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

«Εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να επαναβεβαιώσω ότι τα κράτη μέλη [του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ] είναι υποχρεωμένα να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στη Λιβύη καταδικάζοντας κάθε είδους υποστήριξη υπέρ των ριζοσπαστικών δυνάμεων από τις περιφερειακές δυνάμεις», είπε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι υπάρχουν πολιτοφυλακές στη Λιβύη που θέλουν να επιβάλουν τις ατζέντες τους εις βάρος του Λιβυκού λαού.

«Η θέση της Αιγύπτου επικεντρώνεται στην υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης για μια ενοποιημένη Λιβύη, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη του Καΐρου. Αυτό είναι σύμφωνο με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης », δήλωσε ο Shoukry.

«Η Αίγυπτος υποστηρίζει αυτές τις βασικές αρχές για μια πολιτική λύση και ο Πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι επανέλαβε το αίτημα της Αιγύπτου για άνευ όρων εκεχειρία στη Λιβύη στην ομιλία του στις 20 Ιουνίου 2020. Τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από τη στρατιωτική δράση για να επαναλάβουν πολιτική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει όλα τα νόμιμα κόμματα, προκειμένου να επιτευχθεί λύση υπό την ηγεσία της Λιβύης », δήλωσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail