Ο Ερντογάν παίζει χωρίς αντίπαλο και στην Αγία Σοφία

Ενα σωματείο με τίτλο, "Στήριξη αρχαίων μνημείων και περιβάλλοντος" στην Τουρκία, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, ζητώντας να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.


Το επιχείρημά τους είναι ότι, το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Κεμάλ το 1934, με το οποίο μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο η Αγία Σοφία είναι άκυρο, γιατί η υπογραφή του Κεμάλ είναι πλαστή.

Το ΣτΕ της Τουρκίας σε 17 λεπτά απέρριψε το επιχείρημα, τυπικά η απόφασή του θα δημοσιευτεί σε 15 ημέρες.

Τώρα η μετατροπή είναι στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, μπορεί να υπογράψει ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα και να το κάνει τζαμί.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής και ήπιος ισλαμιστής, όμως τα τελευταία 10 χρόνια για να συγκρατεί την προεδρική πλειοψηφία και να κυβερνά δεσποτικά, συνεργάζεται με το ακροδεξιό κόμμα των "Γκρίζων λύκων" και ταυτόχρονα επέλεξε μια σκληρή ισλαμική ατζέντα.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, έγινε ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια του, ξέροντας ότι υπάρχει μια πλειοψηφία περίπου 80% στην Τουρκία σήμερα που συμφωνεί με αυτήν την αλλαγή.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ ήταν αναμενόμενη, γιατί εάν δεχόταν ότι η υπογραφή του Κεμάλ δεν είναι γνήσια, τότε θα αποδεχόταν ότι ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, χωρίς να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο.

Δηλαδή ήταν απατεώνας ο Κεμάλ και όλοι οι Τούρκοι ηγέτες μέχρι σήμερα.

Παρ' ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να είναι έτσι, για να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ, ως ιδρυτή της κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι πολύ βαρύ γιατί θα είχε απέναντί του την πλειοψηφία των Τούρκων.

Φυσικά δεν πρόκειται άμεσα να υπογράψει καμιά απόφαση, τουλάχιστον μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, γιατί θα ήταν σαν να εκτελούσε πολιτικά τον φίλο του Τράμπ, του οποίου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είναι φανατικοί Χριστιανοί Ευαγγελιστές.

Όμως, θα χρησιμοποιήσει σε διπλή κατεύθυνση το θέμα της Αγίας Σοφίας:

1. Απέναντι σε Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ, ζητώντας ανταλλάγματα για να μην το κάνει στο προσεχές μέλλον.

2. Στο εσωτερικό της χώρας του, αν το χρειαστεί για εκλογικούς λόγους, το 2022.

Δηλαδή έφτιαξε από το πουθενά διαπραγματευτικό χαρτί, εμείς;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail