Η δικαστική διαμάχη Λιβύης-Μάλτας και το σημείο που δικαιώνει το Καστελόριζο

marineregions.org
Στην Ελλάδα, την τελευταία περίοδο, όλοι έχουν γίνει ειδικοί στην ΑΟΖ, στο Καστελόριζο και σε έννοιες όπως η μέση γραμμή (ίση απόσταση), η ευθυδικία (equity) και ιδιαίτερα η λέξη επήρεια. Δυστυχώς προστέθηκε και στην κουβέντα η «τμηματική οριοθέτηση» που δεν θα την βρείτε πουθενά στις 400 σελίδες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως και την ελληνική «έμπνευση» της επήρειας.

Γιώργος Σαχίνης

Όταν πριν 15 χρόνια μιλάγαμε για αυτά, μας απαντούσαν οτι είναι «εξειδικευμένα» και αδιάφορα. Σήμερα πολλοί έχουν άποψη και αστραπιαία βρήκαν ως και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων που αποδεικνύουν, όπως λένε, ότι έχουμε «μαξιμαλισμό» και στην Ελλάδα (;) για θέματα όπως το Καστελόριζο. 

Μία από τις «σημαίες» τους η υπόθεση Λιβύη vs Μάλτα, όπου η νίκη της Λιβύης όπως λένε, κατέδειξε τον «μαξιμαλισμό» μας στο Καστελόριζο!

Μόνο που η απόφαση που επικαλούνται σκόπιμα ή όχι, δεν την διαβάζουν σωστά ή διαβάζουν ό,τι βολεύει. Πρώτα-πρώτα η απόφαση αναγνωρίζει δικαιώματα θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο στο νησί της Μάλτας, αλλά και στις νησίδες έμπροσθεν και παρακείμενες αυτής καίτοι αμιγώς νησιωτικό κράτος. Αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο, που είναι κορυφαίο κι άλλο, θέλω να σταθώ σήμερα. Αφορά αυτή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Διαβάστε το απόσπασμα του παρακάτω άρθρου:

«The ICJ, however, ruled against Libya and established a shelf boundary based on equidistance, not geomorphology. In doing so, the Court set a precedent that equity meant equidistance, not shelf delimitation based on morphology»

Μετάφραση:

«Το ICJ, ωστόσο, αποφάσισε εναντίον της Λιβύης και καθιέρωσε ένα όριο με βάση την ίση απόσταση, όχι τη γεωμορφολογία. Με αυτόν τον τρόπο, το Δικαστήριο έθεσε ένα προηγούμενο ότι η ευθυδικία σήμαινε ίση απόσταση, όχι οριοθέτηση με βάση τη μορφολογία».

Για αυτό τον «ελληνικό μαξιμαλισμό» εντός του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων Διεθνών Δικαστηρίων, θα πούμε κάτι;

Εδώ θα βρείτε όλο το δημοσίευμα:

«Reflecting the Law of the Sea: In Defense of the Bay of Bengal’s Grey Area

http://cimsec.org/reflecting-the-law-of-the-sea-in-de…/44784»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail