Η Τουρκία ζητά να της τυλίξουν τη Λιβύη για το σπίτι: Θέλει Σίρτη-Τζούφρα για να δώσει κατάπαυση

Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στους Financial Times ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός εάν οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αποχωρήσουν από σημαντικές πόλεις.

Είπε ότι υπήρχε «αποφασιστικότητα» στη διοίκηση που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, να ξαναρχίσει την επίθεσή της εναντίον της δύναμης του Haftar εάν δεν υποχωρήσει από τη Sirte, μια στρατηγική λιμενική πόλη και την Jufra, που φιλοξενεί μια μεγάλη αεροπορική βάση στο κέντρο της χώρας.

Υπενθύμισε ότι η Άγκυρα μπορεί να υποστηρίξει μια επίθεση, περιγράφοντας τους όρους του GNA ως «νόμιμους και εύλογους».

Τα σχόλιά του επιβεβαιώνουν την απειλή ότι η σύγκρουση στη Λιβύη, η οποία έχει μετατραπεί σε πόλεμο δια πληρεξουσίων, θα μπορούσε να εισέλθει σε ένα νέο στάδιο ακόμη κι αν οι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση θα κινδύνευε να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν αντίπαλα κόμματα της Λιβύης.

Η Τουρκία επιδιώκει ένα σίκουελ αυτού που συνέβη στη Συρία τον περασμένο χειμώνα: Να πάρει με συμφωνίες ό,τι απέτυχε με τη δύναμη των όπλων. Ζητά τη Σίρτη και την Τζούφρα για να βρεθεί σε θέση βολής με την πρώτη από την πετρελαϊκή ημισέληνο και να βαδίζει ανενόχλητη με τη δεύτερη για τον πλούσιο σε πετρέλαιο νότο. Ζητά δηλαδή να της τυλίξουν τη Λιβύη για το σπίτι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail