Η ξεκάθαρη ερμηνεία του Ορχάν Παμούκ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Freepen.gr - Ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος μυθιστοριογράφος, Ορχάν Παμούκ δήλωσε ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι ένα μήνυμα ενάντια στον κοσμικό χαρακτήρα που είχε καθορίσει ο Atatürk, ο ιδρυτής της χώρας, σημειώνει η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.

«Ο Atatürk μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Γιατί το έκανε αυτό; Για να πούμε στον σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα στη Δύση, ότι "εμείς οι Τούρκοι είμαστε κοσμικοί". Αυτή ήταν η απόφασή του. Τώρα, το αντιστρέφουν», είπε ο Pamuk στη DW σε συνέντευξή του.

Ο Pamuk συνέχισε λέγοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ένας τρόπος να αποδείξει ότι δε σέβονται την αρχή του κοσμικού χαρακτήρα όπως κατοχυρώθηκε από τον Atatürk.

«Λένε ότι θέλουν να είναι με το λαό, δυσαρεστημένοι με τη Δύση. Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα με το οποίο είμαι ευχαριστημένος», είπε ο Pamuk.

Ο Pamuk ισχυρίστηκε τον λόγο για τον οποίο η τουρκική αντιπολίτευση απέφυγε να ασκήσει κριτική στην απόφαση εκτιμώντας ότι πιστεύουν πως η απόφαση είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην κοινή γνώμη.

«Όπως και με εκατομμύρια κοσμικούς πολίτες, αντιτίθεμαι σε αυτό. Δυστυχώς όμως, οι φωνές μας δεν ακούγονται», είπε, προσθέτοντας ότι η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης στη χώρα παίζει επίσης ρόλο στη σιωπή τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail