«Ο Αιγυπτιακός στρατός άρχισε προετοιμασίες για μεγάλη επιχείρηση στη Λιβύη»

Freepen.gr - Ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, στρατηγός Mahfouz Marzouq, θεώρησε ότι το μέγεθος των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήγαγαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις και η ανάπτυξη επιχειρήσεων απόβασης, δείχνει ότι το Κάιρο προετοιμάζεται σοβαρά για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στις αιγυπτιακές δυνάμεις να παρέμβουν στη σύγκρουση της χώρας. Σε δήλωση σημειώνεται ότι «οι αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου εάν βλέπουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κοινοβουλίου της Λιβύης, ο εμπειρογνώμονας προσδιόρισε τρία σημαντικά σημεία που καθορίζουν τις ενέργειες της Αιγύπτου.

Ο Marzouq είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Τρίτη: «Πρώτον, ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να βοηθήσει τις φυλές της Λιβύης να καταπολεμήσουν τις ξένες παρεμβάσεις εκπαιδεύοντας και οπλίζοντας τες. Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε άμεση αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη έχει πλέον νομιμότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον El-Sisi, η «κόκκινη γραμμή» είναι η πόλη Sirte, 900 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο και η Al-Jafra.

Ο στρατηγός Marzouq συνέχισε: «Δεύτερον, είναι πιθανό ότι εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό θα είναι μια πολιτική δικαιολογία για την επέμβαση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη».

Ο ειδικός τόνισε ότι «η φύση των στρατιωτικών ασκήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και το μέγεθός τους… και τα είδη των όπλων δείχνουν ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει στρατηγικές προετοιμασίες για την κύρια στρατιωτική επιχείρηση».

Επεσήμανε ότι υπάρχει ένα άλλο σημαντικό σημείο: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Αιγύπτου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη θαλάσσιων και αεροπορικών αποβάσεων. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της άμυνας, και ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας επιθετικής επιχείρησης για τη μετακίνηση δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις και την προσγείωση τους στην παραλία, σε περιοχές υπό τον έλεγχο των εχθρικών δυνάμεων».

Ο στρατηγός Marzouq πιστεύει ότι «η απόβαση μπορεί να είναι επίθεση βαθιά στα εδάφη του εχθρού».

Σύμφωνα με τον Marzouq, για να κατανοήσουμε την αντίδραση της Αιγύπτου, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη αυτά τα τρία γεγονότα, τα οποία είναι σαφή «σήματα» για την έκταση της ετοιμότητας.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η πραγματική κατάσταση μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.