Αγία Σοφία: Αποζημίωση από την Άγκυρα ζητά ελβετική εταιρεία για την κατάργηση του εισιτηρίου

Αποζημίωση από την τουρκική κυβέρνηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ζητά η ελβετική εταιρεία.Sicpa η οποία διατηρεί τα δικαιώματα διαχείρισης της Αγίας Σοφίας για άλλα επτά χρόνια, και αναμένεται να υποστεί απώλειες που συνδέονται με τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων του μουσείου.

Από: liberal.gr

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Economytoday.com, η βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Filiz Kerestecioğlu υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υπάρχουν για το ότι η Τουρκία θα καταβάλει αποζημίωση στην ελβετική εταιρεία SICPA μετά την παράδοση της Αγίας Σοφίας στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατροπή της ξανά σε τζαμί.

Στην κοινοβουλευτική ερώτησή, η Kerestecioğlu σημείωσε ότι η εταιρεία κέρδισε το διαγωνισμό για τη διαχείριση 54 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Τουρκίας για εννέα χρόνια το 2018, προσφέροντας 3,9 δισ. δολάρια.

Το 2019 περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία πληρώνοντας εισιτήριο εισόδου. Οι ξένοι τουρίστες πλήρωναν εισιτήριο που στοίχιζε 100 τουρκικές λίρες, που ισοδυναμεί με περίπου 15 δολάρια, δηλαδή τα συνολικά έσοδα από τα εισιτήρια ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σημειώνεται ότι μαζί με τα νυχτερινά περάσματα στον μουσειακό χώρο της Αγίας Σοφίας τα έσοδα του μουσείου από τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων ανέρχονταν στα 73 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αγία Σοφία συγκέντρωσε περισσότερα εισοδήματα ως μουσείο από τα συνολικά διόδια που συγκεντρώθηκαν στις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο αρθρογράφος Yeniçağ, Murat Ulker.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η SICPA διατηρεί τα λειτουργικά δικαιώματα για την Αγία Σοφία για άλλα επτά χρόνια, και αναμένεται να υποστεί απώλειες που συνδέονται με τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων των 72 εκατομμυρίων δολαρίων του μουσείου.

Η βουλευτής του HDP είχε θέσει την προηγούμενη βδομάδα ερώτημα προς τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού αν θα υπάρξουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την εταιρεία προς το τουρκικό κράτος. Επίσης υπάρχουν διαμαρτυρίες για το πώς θα αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων, που κυμαίνονται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο τουρκικών λιρών, από τα εισιτήρια των επισκεπτών που μέχρι τις 24 Ιουλίου του 2020 επισκέπτονταν την Αγία Σοφία.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.