«Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει την παγίδα της Λιβύης»

Freepen.gr - Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει την παγίδα ενός νέου κύκλου βίας στη Λιβύη και να πιέσει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση των Ηνωμένων Εθνών στην Τρίπολη να αποδεχθεί συμβιβαστική ειρηνευτική συμφωνία με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα,υποστηρίζει το International Crisis Group.

Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επιφυλακτική και να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα να καταλάβει τη στρατηγική μεσογειακή πόλη Sirte, η οποία πιθανώς θα προκαλέσει την αιγυπτιακή παρέμβαση, υποστηρίζει η οργάνωση που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία επιδιώκει να αποτρέψει πολέμους μέσω επιτόπιων γραφείων σε όλο τον κόσμο.

«Η στρατηγική τους είναι πολύ γνωστή: αποκαθιστώντας τη στρατιωτική υπεροχή του αντιπροσώπου τους με στόχο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση δύναμης», δήλωσε το International Crisis Group. «Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι η άλλη πλευρά και οι ξένοι υποστηρικτές της είναι απίθανο να αποδεχθούν μια μονόπλευρη διαπραγμάτευση, όπως έδειξαν τα τελευταία χρόνια συγκρούσεων και διπλωματίας στη Λιβύη.

"Τελικά, θα προκύψει σχεδόν ένας νέος κύκλος βίας, καθώς η αντίπαλη πλευρά προσπαθεί να ισοπεδώσει το γήπεδο ανταγωνισμού".

Η Τουρκία θα πρέπει αντ 'αυτού να πείσει την Τρίπολη να αποδεχθεί μια λύση στη σύγκρουση που θα περιλαμβάνει συμβιβασμούς σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας της κεντρικής Λιβύης και τα έσοδα από το πετρέλαιο που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη στρατιωτική και πολιτική συμφωνία για την επανένωση της Λιβύης, δήλωσε το International Crisis Group.

Το International Crisis Group σημειώνει επίσης και τις επιχειρησιακές δυσκολίες όσον αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου καθώς θα χρειαστεί ικανή αεροπορική κάλυψη σε μια γραμμή βάθους 1.000 χλμ ως τη Σίρτη για να διασφαλιστούν και οι γραμμές ανεφοδιασμού.

Το ICG είπε ωστόσο ότι η ευκαιρία για συμβιβασμό φαίνεται όλο και πιο μακρινή, ενώ ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου περιφερειακού πολέμου φαίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Ωστόσο αυτό που διαφεύγει του International Crisis Group είναι ότι η Σίρτη αποτελεί την πύλη προς την πετρελαϊκή ημισέληνο και η Τζούφρα προς τον πετρελαϊκό νότο, κι αυτά είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές και δίκτυα αγωγών που η Αγκυρα επιθυμεί διακαώς στο βιλαέτι που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Λιβύη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail