Τουρκικός χάρτης που φανερώνει τις εδαφικές φιλοδοξίες της Αγκυρας στο Ιράκ ίσως γυρίσει μπούμερανγκ

Freepen.gr - Όσον αφορά το ιρακινό ζήτημα, η εφημερίδα Al-Arab γράφει: "Οι τουρκικές φιλοδοξίες στα εδάφη του Ιράκ τεκμηριώθηκαν από έναν χάρτη που δημοσίευσε η Άγκυρα, δείχνοντας την επικέντρωση του τουρκικού στρατού και την ανάπτυξή του σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ με τρόπο που αποτελεί ζώνη ασφαλείας παρόμοια με αυτό που έχει χτίσει η Τουρκία μέσα σε συριακά εδάφη που καταλαμβάνουν οι δυνάμεις της με το πρόσχημα της παγίδευσης Κούρδων μαχητών, και αρνείται να αποχωρήσει από αυτή".

Και οι ιρακινές πηγές έχουν προηγουμένως προειδοποιήσει ότι τα χαρακτηριστικά μιας τουρκικής ζώνης ασφαλείας αρχίζουν να σχηματίζονται στο βάθος των ιρακινών εδαφών, αναμένοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τις περιοχές της Επιχείρησης Tiger Claw.

Η Άγκυρα επενδύει στην εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση ασφαλείας του Ιράκ για να παραβιάσει την κυριαρχία του. Ιρακινές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική συζήτηση για «προσωρινές βάσεις» είναι απλώς μια κάλυψη για μόνιμη στρατιωτική παρουσία.

Η ανησυχία για τις συνέπειες των ενεργειών της κυβέρνησης του Ερντογάν απέναντι στους γείτονες της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε αυτούς τους γείτονες, αλλά επεκτείνεται και στο τουρκικό εσωτερικό, όπου πρόσωπα της αντιπολίτευσης βλέπουν την επιθετική πολιτική του Ερντογάν ως απειλή για την ίδια την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση του χάρτη της τουρκικής προεδρίας που παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία, ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης Ayton Cherai προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτού του βήματος, λέγοντας ότι "η δημοσίευση ενός διχοτομημένου χάρτη του Ιράκ θα δώσει νομιμότητα σε επίσημους φορείς σε άλλες χώρες να δημοσιεύσουν χάρτες παρόμοιους με την Τουρκία".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail