Η ιστορία του Σαλή, του έγχρωμου μουσουλμάνου από τα Χανιά

Η Ελλάδα είναι τόσο ρατσιστική χώρα που ο Σαλής, ο έγχρωμος μουσουλμάνος βαρκάρης από τα Χανιά αρνήθηκε να την αφήσει μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών παίρνοντας την αγγλική υπηκοότητα.

Όταν κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου, δεν κράτησε δεκάρα. Προίκισε δύο ορφανές κοπέλες ετοίμαζε σακούλες από τρόφιμα όταν πληρωνόταν και τα έστελνε σε φτωχές οικογένειες. Σαν πέρασαν τα χρόνια, γέρασε και δε μπορούσε να δουλέψει, κινητοποιήθηκαν οι συμπολίτες του ώστε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και παράλληλα έλαβε μια μικρή σύνταξη που πάλι έδινε μεγάλο μέρος της σε ανθρώπους που θεωρούσε ότι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όταν πέθανε τον έθαψαν αρχικά σε ένα χωράφι στην παλιά τουρκική συνοικία αλλά επειδή οι συμπολίτες του δεν μπορούσαν να αφήσουν τον δικό τους άνθρωπο έτσι, τον έθαψαν με δικά τους έξοδα σε χριστιανικό νεκροταφείο.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail