Έρχεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο υπολογισμός και εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων θα ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου. 
Τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού φόρου ακινήτων είναι τα εξής:

- θα εκδοθούν 7,3 εκατομμύρια σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων

- το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου θα ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα ισχύσουν και φέτος οι κλιμακωτές μειώσεις του φόρου 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου

- ο φόρος ειδικά για φέτος πρόκειται να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Ο κύριος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά τετραγωνικό κτίσματος με βάση την παρακάτω κλίμακα:Στο ποσό που προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου εφαρμόζονται συντελεστές παλαιότητας και ορόφου ως εξής:
Πώς υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος

Εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και συμπληρωματικός με βάση το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει κάθε φορολογούμενος (ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση). Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και την παρακάτω κλίμακα:Όπως αναφέρθηκε, θα ισχύσουν και φέτος οι εκπτώσεις στον φόρο που θεσπίστηκαν πέρυσι. Για ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία:

- Έως 60.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30%.

- Από 60.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 27%.

- Από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 25%.

- Από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 20%.

- Από 1.000.000 ευρώ και άνω η έκπτωση θα είναι 10%.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.