Όσα όπλα και να έχουμε είναι άχρηστα αν απουσιάζει η πολιτική βούληση για τη χρησιμοποίησή τους

Στο ισοζύγιο οπλικών συστημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο άσχημη θέση όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί, αλλά με βρίσκει αντίθετο η συστηματική υποτίμηση των δυνατοτήτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, καθώς και η αποσιώπηση της πληθώρας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. 


Δε θα πρέπει επίσης να υποτιμούμε ποτέ το αξίωμα που λέει ότι «ένας πόλεμος δεν ξεκινά ποτέ από εκεί που τελείωσε ο προηγούμενος», και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σήμερα είναι προετοιμασμένες να διεξάγουν έναν πόλεμο της δεκαετίας του 1980-90 (στην καλύτερη περίπτωση) αφού υστερούν απελπιστικά έναντι των τουρκικών στον τομέα των drones που πιθανώς να αποδειχθεί καθοριστικός σε μία αεροναυτική αντιπαράθεση. 

Το ακόμη χειρότερο όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πάσχουν από ένα άκαμπτο και ξεπερασμένο επιχειρησιακό δόγμα - πολύ αμφιβάλλω μάλιστα αν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Μία άλλη πικρή αλήθεια είναι πως όσα όπλα και να έχουμε είναι άχρηστα αν απουσιάζει η πολιτική βούληση για τη χρησιμοποίησή τους. Και δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 24 χρόνων έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως ΔΕΝ είχαν και δεν έχουν την πολιτική βούληση να χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής όπως κάνουν κατά κόρον οι Τούρκοι. Επομένως αυτοί που καλλιεργούν την ηττοπάθεια στην Ελλάδα το κάνουν επειδή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να πολεμήσουμε, ασχέτως αν μπορούμε και έχουμε τα πολεμικά μέσα. 

Ο λόγος που λείπει η πολιτική βούληση άσκησης στρατιωτικής ισχύος είναι κατά τη γνώμη μου η άρνηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ρισκάρει να υποστεί τους σοβαρούς κραδασμούς που μπορεί να επιφέρει μία στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία επειδή φοβάται μήπως από αυτή προκύψει μία νέα Μεταπολίτευση.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.