Γιατί η συνθήκη των Σεβρών παραμένει η σωστή λύση για την Τουρκία

Η Συνθήκη των Σεβρών, που υπεγράφη στις 28 Ιουλίου 1920, έλυνε το Ανατολικό Ζήτημα με την δημιουργία μίας ισχυρής Ελλάδας, η οποία θα κατείχε την Ανατολική Θράκη και την Ιωνία. Μία Ελλάδα κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο θα εμπέδωνε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της περιοχής και θα διαμόρφωνε μία Ανατολή με υψηλό πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο, μέρος του δυτικού κόσμου. 

Ταυτόχρονα η Κωνσταντινούπολη θα ήταν διεθνοποιημένη, ο ελληνικός Πόντος ανεξάρτητο κράτος, η Αρμενία ανεξάρτητη και ισχυρή. Η υπόλοιπη τουρκική Μικρά Ασία θα ήταν συρρικνωμένη, ανίσχυρη, εξαρτημένη εμπορικά από την Ελλάδα άρα θα διαμόρφωνε μαζί της στενούς δεσμούς συνεργασίας. 

Η μεταστροφή των μεγάλων δυνάμεων και τα δικά μας λάθη ακύρωσαν αυτήν την εξέλιξη και οδήγησαν στην δημιουργία ενός κράτους-παρία, που βάσισε την συγκρότησή του σε τρεις γενοκτονίες και απειλεί σήμερα την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Η Συνθήκη των Σεβρών αποτελεί την σωστή και ευρωπαϊκή λύση στο Ανατολικό Ζήτημα και πρέπει να αναβιώσει το ταχύτερο.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail