Αφού κλείσαμε τους ναούς κι είπαμε το Θεό φορέα νόσων, μας πείραξε η Αγία Σοφία

habibiskandar / pixabay
Η Αγία Σοφία έγινε ξανά τζαμί με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν, ενός ανθρώπου ελληνικής καταγωγής εκ πατρός, αλλά όπως γνωρίζουμε, οι γενίτσαροι είναι οι χειρότεροι. Η Αγία Σοφία δεν είναι ούτε μνημείο, ούτε ανήκει στην ανθρωπότητα. Είναι ένας χριστιανικός ναός. Ως τέτοιος οικοδομήθηκε. Αυτό είχε στο νου του ο Ιουστινιανός φωνάζοντας στο τέλος της ανέγερσης πως νίκησε το Σολομόντα.

Του Στρατή Μαζίδη

Η αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει εκ των έσω, περιορίστηκε στα όρια της Κωνσταντινούπολης ώσπου κάποια στιγμή έπεσε κι αυτή. Οι κατακτητές δε σεβάστηκαν το ναό της του Θεού Σοφίας. Τον μετέτρεψαν σε τζαμί. Ένας κατακτητής μπορεί να σεβαστεί τη λατρεία ενός τόπου που κυριεύει αλλά και το αντίθετο.

Εμείς, ως διάδοχοι αυτής της κληρονομίας, δεν αξιωθήκαμε να απελευθερώσουμε την ιστορική μας πρωτεύουσα, μολονότι φτάσαμε κοντά την περίοδο 1919-1921 αφού ο διχασμός μας κατέστρεψε. Ούτε ενδιαφερθήκαμε για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Μας αρέσει ή όχι. Η Αγία Σοφία βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Αποτελεί, ακόμη, κατακτητικό τρόπαιο και δείχνει αυτό που δε θα μπορέσουν ποτέ να φτιάξουν οι Τούρκοι. Ας είχαμε απελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη. Ας ήμασταν ένας λαός που θα είχε ακόμη οράματα και σχέδια για το μέλλον της πατρίδας του και όχι για διορισμό ή πρόωρη σύνταξη.

Οι απέναντι, οι οποίοι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν είναι τίποτε άλλο από εξισλαμισμένους γηγενείς, έχουν το όραμά τους κι ανέδειξαν έναν ηγέτη που θέλει να μείνει στην ιστορία ως σουλτάνος. Ανέδειξαν έναν άνθρωπο από το μηδέν που παίζει μπάλα διεθνώς, άσχετα του πως θα καταλήξει στο τέλος. Εμείς τι κάναμε; Ποιους αναδείξαμε; Γιους, θυγατέρες, ανηψιούς και ξαδέρφια.

Και μας πειράζει τι; Πού ο Ερντογάν κάνει ξανά τζαμί την Αγία Σοφία; Μα γιατί; Εμείς δεν ήμασταν η μόνη ίσως ορθόδοξη χώρα μαζί με την Κύπρο που έκλεισε τους ιερούς ναούς της αφήνοντας ανοικτούς τους ναούς του χρήματος και της κοιλιάς; Εμείς δεν είμαστε που στέλνουμε στα δικαστήρια ανθρώπους κι ιερείς γιατί κοινώνησαν ή άφησαν ανοικτές τις θύρες των ναών, στους οποίους ελάχιστοι πια πηγαίνουν; Εμείς δεν ήμασταν, λαός αλλά και κλήρος που στην ουσία αποδεχόμενοι το κλείσιμο των ναών, δεχτήκαμε πως το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου αντί για Ζωή Αιώνιο μεταδίδουν ιούς και νοσήματα; Εμείς δεν είμαστε που λέμε τώρα ξεχωριστά κουταλάκια αντί για την Αγία Λαβίδα διαπράττοντας την κατά Χριστόν μόνη ασυγχώρητη αμαρτία, αυτή κατά του Αγίου Πνεύματος; Διότι όσοι έχουν παρακαλουθήσει ποτέ Θεία Λειτουργία γνωρίζουν πως με επίκληση του Αγίου Πνεύματος γίνεται η μετατροπή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα στα "σα εκ των σων". Εμείς δεν Τον αμφισβητήσαμε και Τον αμφισβητούμε ενώ οι εκκλησίες λειτουργούν κοντά δύο μήνες τώρα και δίνουν απαντήσεις αλλά πάλι δε μιλάμε και ξανά δεν Τον υπερασπιζόμαστε; Γιατί λοιπόν τώρα εξανιστάμεθα με την Αγία Σοφία; Ή μήπως ζούμε τηρώντας το θέλημα του Κυρίου αντί για το δικό μας; Αφού δεν πιστεύουμε.

Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, φυσικά με θλίβει η εξέλιξη. Όσες φορές πήγα στην Αγία Σοφία, πάντα έκανα τον Σταυρό μου μπαίνοντας αλλά ήμουν βέβαιος ότι την απιστία μας, θα τη βρούμε μπροστά μας. Όπως κι η Τουρκία θα το βρει μπροστά της. Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Ας αποφασίσουμε κι ας ξεδιαλύνουμε πρώτα μέσα μας αν πιστεύουμε.

---
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου από το συντάκτη
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail