Ιταλίδα σύμβουλος του Μπορέλ ζητά από τον Ελληνισμό να δώσει...μερτικό στην Τουρκία

smuldur / pixabay
Freepen.gr - Η ΕΕ δεν μπορεί να το έχει δίπορτο με την Τουρκία, είναι ο τίτλος άρθρου της Νατάλια Τότσι, συμβούλου του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο politico.eu.

Η Ευρώπη πρέπει να μην αντιμετωπίζει την Τουρκία με μισή καρδιά και να στραφεί σε μια σχέση βασισμένη σε κανόνες με την Άγκυρα, σημειώνει η Τότσι.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει γίνει εξέχων παίκτης στη Μεσόγειο, ιδίως στη Λιβύη - μια χώρα που η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει και όπου η Τουρκία, εάν καθοδηγηθεί, θα μπορούσε να παρακινηθεί να εργαστεί προς όφελος της Ευρώπης, υποστηρίζει η Ιταλίδα συντάκτρια για να καταλήξει στο εντυπωσιακό φινάλε της:

Μια ανατολική Μεσόγειος στην οποία η Τουρκία δεν απολαμβάνει ένα κομμάτι της πίτας είναι απλώς ασυμβίβαστη με τη σταθεροποίηση της Λιβύης. Δεδομένης της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής, η Άγκυρα θα χρειαζόταν πάντα έναν φίλο στην Τρίπολη για να σπάσει τον κύκλο αποκλεισμού που έχει χτιστεί γύρω της.

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι, τόσο το καλύτερο. Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια επαναφορά ήταν γνωστές εδώ και αρκετό καιρό: Θα περιλαμβάνει την πρόοδο με μια εκσυγχρονισμένη τελωνειακή ένωση, η οποία θα αποτελούσε όφελος για την Τουρκία και για την ΕΕ, και χρησιμοποιώντας αυτήν την ανανεωμένη συμβατική βάση για την καθιέρωση διαρθρωτικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Αντί να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο από τούβλα μιας ήπιας αντιπαράθεσης, ήρθε η ώρα για την ΕΕ - μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας - να επιλέξει μια στροφή 180 μοιρών (U turn) και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο, και όχι αντίπαλο.

Δηλαδή αν συνδυάσμου το κομμάτι της πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο και την προτροπή για στροφή 180 μοιρών από Ελλάδα και Κύπρο (στην ουσία), η Ιταλίδα σύμβουλος, η...εταίρα μας, προτρέπει να δώσουμε από τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία ώστε να...ηρεμήσει το θηρίο στη Λιβύη, όπου η Ιταλία έχει άλλωστε πολλά συμφέροντα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail