Το άγος του 1974 - Γιατί σάπισαν ορθώς οι χουντικοί στη φυλακή

Τέτοιες μέρες θυμάμαι με οδύνη τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, που τα έζησα πολύ έντονα ως έφηβος. Στην επιστράτευση υπήρχε αρχικά πατριωτική έξαρση και γενικός ενθουσιασμός όλης της κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.Ο διωχθείς και αποταχθείς από την χούντα γενναίος αξιωματικός του ΠΝ Λεωνίδας Βασιλικόπουλος παρουσιάστηκε στο ΓΕΝ και είπε "τώρα δεν υπάρχουν χουντικοί και δημοκρατικοί, υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι". 

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Ο επί πενταετία φυλακισμένος και σακατεμένος από τα βασανιστήρια της ΕΣΑ λεβέντης εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης πήγε εθελοντής στον Έβρο. Όλη η ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη να πολεμήσει ηρωϊκά, υπήρχε κλίμα 1940, το οποίο η χούντα άφησε να πέσει στο κενό με την προδοτική της στάση και την επαίσχυντη και προδοτική της απόφαση μη αντίστασης στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της δικτατορίας ο αείμνηστος Δημήτριος Τσάκωνας, υπουργός Πολιτισμού, εισηγήθηκε πανστρατιά και πόλεμο. Ο δοτός χουντικός πρωθυπουργός Ανδρουτσόπουλος χλώμιασε και ψέλλισε ότι δεν γίνεται. Ο Τσάκωνας σηκώθηκε οργισμένος, του είπε "εσχηματίσατε γελοίαν κυβέρνησιν" και αποχώρησε. 

Ο δικτάτωρ Ιωαννίδης, αντί να διατάξει γενική αντεπίθεση εναντίον των Τούρκων, πήγε στον Γκιζίκη και αιτήθηκε...15μερη άδεια. Η δε επιστράτευση εξελίχθηκε σε παρωδία, αν και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ήταν στρατιωτική. Ακολούθησε ο αμαχητί ακρωτηριασμός της Κύπρου, οι σφαγές οι βιασμοί, η προσφυγιά, οι καταστροφές. Και οι γεωπολιτικές συνέπειες που φτάνουν μέχρι σήμερα. 

Αισθάνομαι ακόμα την εθνική ντροπή που έζησα τότε. Εξακολουθεί να με καίει και δεν θέλω να επαναληφθεί. Ορθώς οι χουντικοί σάπισαν στην φυλακή. Όταν ο εχθρός εισβάλλει στην χώρα σου, δεν παραδίδεσαι αλλά πολεμάς. Αλλοιώς είσαι απλά προδότης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail