Nordic Monitor: Τουρκικό σχέδιο εισβολής του 2014 σε Ελλάδα κι Αρμενία με κωδική ονομασία "Τσακά Μπέη"

Freepen.gr - Η Τουρκία έχει ένα σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα με το όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα που κυβέρνησε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη Βυζαντινή εποχή, αποκάλυψαν μυστικά έγγραφα, σημειώνει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο nordicmonitor.com.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση του Power Point που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού, η Τουρκία συνέταξε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] cesakabey Operation Planning Directive). Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο παλαιότερης έκδοσης και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Μια άλλη διαφάνεια από το ίδιο μυστικό έγγραφο παραθέτει τα στρατιωτικά επιθετικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας με αντίστοιχες ημερομηνίες που δείχνουν πότε καταρτίστηκαν:



Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε δικαστικό φάκελο στην τουρκική πρωτεύουσα όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα υποβάλει στο δικαστήριο. Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών email. Ο Coşkun διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιαστές ονόμασαν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας Çaka Bey, ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις του Çaka Bey κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ακόμη και τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.

Το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο. Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail