Η οικονομία του covid19: Γιατί δεν πρέπει να βοηθηθεί απολύτως καμία μεγάλη εταιρεία

Tumisu / pixabay
Η οικονομία του covid19 - Από τις 19 Ιανουαρίου είχα γράψει σχετικά με την οικονομία στην covid και μετά covid περίοδο.

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Από τότε μέχρι σήμερα έχω ανεβάσει 18 άρθρα με θέμα την οικονομία στην covid εποχή στα οποία σε όλα δικαιώθηκα μέχρι κεραίας και ευτυχώς έγιναν κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις και δεν ήρθαν τα χειρότερα.

Πάγια θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να βοηθηθεί απολύτως καμία μεγάλη εταιρεία όση ζημιά και αν έχει υποστεί και όσες θέσεις και αν κινδυνεύουν να χαθούν. Σκληρή απόφαση αλλά έχει μαθηματική λογική.

Αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά θα τονωθεί με ένα αεριτζιδιαο χρήματα τα οποία αντί να πέσουν στον καταναλωτή οδηγούνται για άλλη μια φορά στα ίδια μεγάλα συμφέροντα μην τυχόν και χάσουν κάνα σεντς από τους λογαριασμούς τους.

Η ψευδαίσθηση και η ψευδεπίγραφη υπόσχεση είναι οι θέσεις εργασίας. Η ευρωπαϊκή αγορά μετά το 1968 είναι απολύτως καταναλωτική. Όσο ο κόσμος.καταναλωνει τόσο η αγορά θα επιζει και θα βελτιώνεται.

Στην covid εποχή η κατανάλωση έχει πέσει στα τάρταρα. Χθες έκλεισε ο πρώτος μήνας της σχετικής κανονικότητας και κανεις δεν τολμάει να πει πόσα μαγαζια άνοιξαν...

Κανείς δεν τολμάει να ανακοινώσει πόσες απολύσεις έγιναν, πόση από την ρευστότητα που έδωσε το κράτος απορροφήθηκε και φυσικά τι επραξαν οι τράπεζες.

Εκτός από διαφημίσεις και νόμους δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν άνοιξαν την στρόφιγγα αλλά της έβαλαν και κλειδαριά, οι δήθεν εργαζόμενοι που διασφαλισθηκαν οι δήθεν θέσεις εργασίας τους μένουν απλήρωτοι για μήνες, οι εισοδηματιες που ζουν από ενοίκια έχουν κατεβάσει ρολά και δεν πληρωνουν τιποτα (λογικό αφού δεν εισπράττουν) και η αγορά για να ζήσει κάποιες μέρες το μήνα περιμένει το μισθό του δημοσίου υπαλλήλου που ευτυχώς δεν έχει μειωθεί ακόμα γιατί μετα θα κατέρρεε όλο το ψέμα που έχουν δημιουργήσει.

Λύσεις υπάρχουν

Η άμεση διάσοση του εμποράκου, του υπαλλήλου και του συνταξιούχου με ρήτρες κατανάλωσης. Ναι καλά διαβάσατε.

Μισό το ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά αυτή τη στιγμή η μόνη λύση για να σωθεί η κατάσταση είναι το κράτος να χρηματοδοτήσει τον υπάλληλο (δημόσιο και ιδιωτικό) και να τον υποχρεώσει τα επιπλέον χρήματα που θα λάβει και ένα ακόμα μέρος του μισθου του που λαμβάνει ήδη υποχρεωτικά να τα καταναλώνει με πλάστικο χρήμα.

Ομοίως με μια επιδότηση διακοπών θα μπορούσε να σωθεί ένα 20% του τζίρου των ξενοδοχείων και φυσικά και τον ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών. Για αποκλειστικά εγχώρια κατανάλωση.

Αυξήσεις δηλαδή; Και από πού;

Τα 50 δις που θα λάβει η χώρα μας και 500 συνολικά είναι αέρας καβουρντιστος. Είναι όμως και μια μοναδική ευκαιρία με τον αέρα να πάρει μπρος η αγορά και κυρίως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δλδ ο αποκαλούμενος εμποράκος.

Να σταματήσει χθες ο ΕΝΦΙΑ και η είσπραξη φορων με τους ίδιους όρους όπως παραπάνω. Το ποσό που αντιστοιχεί στον ενφια και τους φόρους παλαιούς και νέους φορους να κατευθύνθει υποχρεωτικα στην ελεγχόμενη κατανάλωση.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί άμεσα και όχι σε μερικους μήνες τεχνητή καταναλωτική ευφορία και θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα που ξέρουμε ότι είναι μπροστά μας αλλά δεν μπορούμε καν να διανοηθουμε πόσο σκατά θα είναι.

Τα παραδείγματα που έγραψα πιο πάνω είναι απολύτως ενδεικτικά. Το πνεύμα και τη λογική θα ήθελα να πιάσετε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail