Corriere Della Sera: Απουσία Ευρώπης στη Λιβύη, η Τουρκία τώρα κυριαρχεί

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επίθεση του Χαφτάρ την Τρίπολη, η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας του Σάρατζ έχει αποδειχθεί καθοριστική εν απουσία της Ευρώπης, γράφει ο Λορέντζο Κρεμονέζι στην ιταλική εφημερία ‘Κοριέρε Ντέλα Σέρα’.


Ο Χαλίφα Χαφτάρ χάνει την Τριπολιτία και κινδυνεύει σοβαρά για εσωτερική εξέγερση στην Κυρηναϊκή.
Αυτή είναι η κατάσταση τώρα στη Λιβύη, όπου επικρατεί ο πόλεμος.

Σήμερα το πρωί οι πολιτοφυλακές με επικεφαλής την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην οποία προΐσταται ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, ανακοίνωσαν την κατάληψη της πόλης Ταρχούνα.

Είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής μετά από περισσότερους από 14 μήνες την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ στις 4 Απριλίου 2019 από τη Βεγγάζη, σε ξαφνική και απροσδόκητη στροφή, απέσυρε τις δεσμεύσεις με τον ΟΗΕ για πολιτικό διάλογο, επέβαλε τη λογική των όπλων και ανακοίνωσε ότι θα κατακτήσει την πρωτεύουσα «σε λίγες μέρες».

Αλλά αυτές οι μέρες έχουν επεκταθεί σε εβδομάδες, μετά σε μήνες, με σημαντικές ζημιές και χιλιάδες θύματα (τα ακριβή δεδομένα είναι ακόμα άγνωστα) μαζί με την προοδευτική δέσμευση της Αιγύπτου, της Ρωσίας και των Εμιράτων παράλληλα με τον Χαφτάρ και εναντίον της Τουρκίας και του Κατάρ που έσπευσε σε βοήθεια του Σάρατζ.

Σήμερα ο Χάφταρ, 76χρονος στρατιωτικός, γνωστός ως (πρώην;) ισχυρός της Κυρηναϊκής, υφίσταται μια πολύ σοβαρή στρατιωτική και πολιτική κατάρρευση.

Ακόμη, από τον Δεκέμβριο του 2019 φαινόταν η αδυναμία του. Τα στρατεύματά του, επικουρούμενα ιδίως από τους Ρώσους μισθοφόρους της στρατιωτικής εταιρείας Wagner, είχαν σχεδόν περιβάλλει την Τρίπολη. Τα Εμιράτα προμήθευαν εκατομμύρια δολάρια και μια συνεχής ροή όπλων και πυρομαχικών έφτανε από την Αίγυπτο.

Αλλά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε επιλέξει να συνεργαστεί σοβαρά με τον Σάρατζ .

Τα αεροσκάφη (κυρίως drones) και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι μπόρεσαν σταδιακά να παραλύσουν την αεροπορική υπεροχή του Χαφτάρ, οπότε οι ταξιαρχίες των Συριακών πολιτοφυλακών (ίσως πάνω από 10.000) που προσέλαβαν και εκπαιδεύτηκαν από τον τουρκικό στρατό και στάλθηκαν στην Τρίπολη και η Μισράτα έκαναν τα υπόλοιπα.

Lorenzo Cremonesi
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail