Η Αίγυπτος μπορεί να παίξει «chicken game» με την Τουρκία στη Λιβύη

Freepen.gr - Η Αίγυπτος βλέπει μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ως έσχατη λύση λόγω των προκλήσεων ασφαλείας σε πολλά μέτωπα και πιθανότατα θα παρεμβαίνει έμμεσα στηρίζοντας τις φυλετικές πολιτοφυλακές της Λιβύης, υποστηρίζει ο Marco Túlio Lara, αναλυτής περιφερειακής ασφάλειας της Le Beck στο nationalinterest.org.

Οι δυνάμεις με έδρα την Ανατολή υπό τον επαναστατικό Εθνικό Στρατό του Λίβυου Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ - με την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ άλλων - αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από μεγάλο μέρος της δυτικής Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Τουρκία ενέτεινε την υποστήριξή της στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ενισχυμένοι από τις πρόσφατες νίκες τους στο πεδίο της μάχης, οι δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με τη GNA δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την πρόοδό τους μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Jufra και της Sirte, μιας βασικής πόλης στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi να απειλήσει με άμεση στρατιωτική επέμβαση.

Όμως, η άμεση παρέμβαση είναι η τελευταία λύση για την Αίγυπτο, επειδή το Κάιρο πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως το φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας που απειλεί την παροχή νερού στη χώρα, τη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά καθώς επίσης  τα οικονομικά αλλά και της υγείας λόγω της πανδημίας.

Ο έλεγχος της Sirte θα είναι καθοριστικός για τη βιομηχανία πετρελαίου, καθώς αποτελεί την πύλη προς την κεντρική και ανατολική ημισέληνο της Λιβύης. Έτσι, η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αμέτοχη καθώς η Τουρκία κάνει ένα βήμα και προχωρά πολύ προς την εξασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ο Lara.

"Αντί να παρεμβαίνει άμεσα στη σύγκρουση στη Λιβύη, ο τρόπος αντιμετώπισης των τρεχουσών απειλών για τα συμφέροντά του του Καΐρου μπορεί να εξελιχθεί σε υποστήριξη προς τις φυλετικές πολιτοφυλακές της Λιβύης που έχουν ήδη εκφράσει την αποδοχή τους για την αιγυπτιακή προσέγγιση", είπε.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα παίξουν «ένα chicken game» για να δουν ποιος θα υποχωρήσει πρώτα, καθώς μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το παρόν εκτός συζήτησης, είπε ο αναλυτής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail